Από πότε μετράει η καραντίνα και πότε βγαίνω;

Πολλοί ρωτούν από πότε μετράει η καραντίνα.

Ψάξαμε και ρωτήσαμε και μάθαμε ότι μετράει από την στιγμή που θα δηλωθεί επίσημα στο σύστημα.

Νέες αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση και την καραντίνα, στις περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού, τόσο για όσους κολλήσουν, όσο και για τις στενές επαφές τους.

Νέες οδηγίες ΕΟΔΥ για καραντίνα: Έρχεται καραντίνα πέντε ημερών για τα άτομα που κολλούν κορονοϊό.

Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο έχουν εξασθενήσει τότε θα υπάρχει διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Πόσες μέρες καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα;

Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση θα πρέπει να φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Καραντίνα για εμβολιασμένους που νοσούν: Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους, παραμονή στο σπίτι για πέντε ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.

Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).

Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.