Πάσχα
Πάσχα

Πάσχα το 2024: Πότε πέφτει και ποια τα έθιμα;

Πότε έρχεται το Πάσχα 2024 και ποια είναι τα έθιμα – Πάσχα στην Καλαμάτα, Λεωνίδιο, Χίο, Κέρκυρα και στην Ύδρα με τον επιτάφιο στη θάλασσα

Πάσχα
Πάσχα

Όλοι αναζητούν για το πότε πέφτει το Πάσχα 2024. Πρώτοι από όλους είναι οι μαθητές που ψάχνουν να βρουν πότε θα είναι οι επόμενες διακοπές.

Πλέον όλοι κοιτάζουμε τα ημερολόγια για τη νέα χρονιά και για το πότε πέφτει το Πάσχα το 2024. Το 2023 δεν μας επιφύλασσε πολλά τριήμερα, με το Πάσχα να «πέφτει» νωρίς όμως το 2024 θα είναι διαφορετικό.

Το Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού. Στον Ιουδαϊσμό καθιερώθηκε ως η ανάμνηση της Εξόδου, που ελευθέρωσε τους Εβραίους από την αιγυπτιακή δουλεία.

Μάλιστα, αργότερα υιοθετήθηκε ως εορτασμός από τους Χριστιανούς αναφορικά με τον θυσιαστικό θάνατο και την Ανάσταση του Χριστού.

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024;

Πότε πέφτει το Πάσχα 2024; Πότε είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ορθοδοξίας; Είναι πολύ μακριά για να μιλάμε για το Πάσχα 2024, αλλά καλό είναι να ξέρουμε πότε πέφτει.

Το Πάσχα 2024 πέφτει πάνω στην άνοιξη που είναι μια εποχή που έχουμε συνδέσει άρρηκτα με την πιο σημαντική γιορτή της Ορθοδοξίας.

Ολόκληρη η χώρα, το Πάσχα, πενθεί κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και γιορτάζει το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα. Σαϊτοπόλεμοι, τυμπανοκρουσίες, πυροτεχνήματα και σπάσιμο σταμνών, φαναράκια που αιωρούνται, τα ήθη και τα έθιμα, είναι πολλά και εντυπωσιακά.

Το Χριστιανικό Πάσχα είναι κινητή γιορτή και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ημερομηνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γιορτάζεται κάθε χρόνο την Κυριακή μετά την πρώτη ανοιξιάτικη πανσέληνο δηλαδή την πανσέληνο που σχηματίζεται μετά την εαρινή ισημερία που λαμβάνει χώρα στις 21 Μαρτίου. Το Πάσχα πέφτει το 2024 την Κυριακή 5 Μαΐου.

Ποια είναι τα έθιμα του Πάσχα 2024;

Πολλά είναι τα έθιμα του Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Πέμπτης, τελούνται τα 12 ευαγγέλια και οι πιστοί παρακολουθούν τα πάθη του Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και οδηγεί στην Ανάσταση του Χριστού. Κατά τη διάρκεια της Νυχτερινής Αναστάσεως, οι πιστοί κουβαλούν κεριά και συμμετέχουν σε λαμπρές ακολουθίες.

Η Κυριακή του Πάσχα έχει παραδοσιακούς χορούς και γεύματα, μετά από την περίοδο νηστείας.

Ένα διαδεδομένο έθιμο είναι το χτύπημα των κόκκινων αυγών. Δύο άτομα κάνουν χτυπήματα με τα αυγά τους, και το αυγό που δεν σπάσει θεωρείται τυχερό.

Πάσχα στην Καλαμάτα

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα είναι του σαϊτοπόλεμου. Πρόκειται για εορτασμό με ιδιαίτερο, εντυπωσιακό τρόπο με φλόγα και βροντή.

Σε πολλές περιοχές σαΐτες, ρίχνουν τη Μεγάλη Παρασκευή, την ώρα που οι πιστοί θα περιφέρουν τον Επιτάφιο.

Η μεγαλύτερη γιορτή όμως είναι ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα, όπου τα μπουλούκια των σαϊτολόγων θα τελέσουν το έθιμο του σαϊτοπολέμου.

Πάσχα στην Χίο

Το έθιμο των ρουκετών, που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής, λαμβάνει χώρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο Βροντάδο. Πρόκειται για μια ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες ενορίες της περιοχής.

Τα τελευταία χρόνια, οι ποσότητες των ρουκετών που κατασκευάζονται φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά απίθανο.

Πάσχα στην Κέρκυρα

Εντυπωσιακό και θορυβώδες, το Πάσχα στην Κέρκυρα φέρνει στο νου όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες.

Ξεκινά το Μεγάλο Σάββατο. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους μπότηδες όπως τα ονομάζουν, από τα μπαλκόνια τους.

Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Το Πάσχα στην Ύδρα με τον επιτάφιο στη θάλασσα

Από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά Υδραίϊκα έθιμα είναι η περιφορά του Επιταφίου, μέσα στη θάλασσα, που γίνεται με μεγάλη Κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια.

Πάσχα στο Λεωνίδιο

Το κλίμα κατάνυξης στους δρόμους οδηγεί τον κόσμο στις πέντε ενορίες για την Ανάσταση.

Στο άκουσμα του «Χριστός Ανέστη», οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ξεκινά το φαντασμαγορικό τσακώνικο έθιμο, κατά το οποίο περισσότερα από 1.500 αερόστατα απελευθερώνονται.

Πέρα από τα 1.000 αερόστατα που διαθέτει ο δήμος, είναι πολλές και οι οικογένειες που φτιάχνουν τα δικά τους.