Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους;

Στο περίμενε είναι χιλιάδες συνταξιούχοι για τα αναδρομικά τους ενώ υπάρχει και ένα σενάριο που είναι το επικρατέστερο

Άλυτο παραμένει το θέμα της επιστροφής ή όχι και μιλάμε για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους είτε είναι του ΙΚΑ είτε άλλων ταμείων.

Στους κόλπους της κυβέρνησης πληθαίνουν οι φωνές όσων εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει λύση για να τελειώσει το ζήτημα των αναδρομικών που αφορά χιλιάδες συνταξιούχους. Το θέμα είναι να δοθεί η λύση στο άμεσο μέλλον.

Πέραν όμως της απόφασης του δικαστηρίου του ΣΤΕ, υπάρχει και το ζήτημα αξιοπιστίας της Πολιτείας προς τους συνταξιούχους, δεδομένου ότι πολλαπλώς διαβεβαιώνονταν πως το όποιο αποτέλεσμα μιας πιλοτικής δίκης θα γίνει σεβαστό από το κράτος.

Αναδρομικά στους συνταξιούχους
Αναδρομικά στους συνταξιούχους, unsplash

Το πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους είναι στα χέρια της κυβέρνησης. Ακούγεται ότι σταδιακά, σε βάθος χρόνου και υπό προϋποθέσεις θα υπάρξει μια πολιτική λύση, που θα επιστρέφει στους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από το εάν έχουν προσφύγει ή όχι, ένα μέρος από τα αναδρομικά, σε δόσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε όλους με ετήσιες δόσεις από το 2023. Οι μεν δικαιωμένοι με την απόφαση του ΣτΕ (με αγωγές έως 31/7/2020) θα πάρουν όλα τα αναδρομικά. Όσοι δεν είχαν προσφύγει μπορεί να πάρουν ένα μέρος.