Screenshot

Πότε βάφουμε τα αυγά;

Παλαιότερα, όπως λένε οι μύθοι, τα κόκκινα αυγά βάφονταν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, σε μια αναμφισβήτητα πράξη συμβολισμού και πίστης.

Η Πέμπτη της Μεγάλης Εβδομάδας, ειδικά, είχε την επίσημη ονομασία “Κοκκινοπέμπτη”, καθώς οι άνθρωποι έβαφαν τα αυγά αυτή τη μέρα, χαρίζοντάς τους την έντονη απόχρωση του κόκκινου. Οι μόνοι που δεν ακολουθούσαν αυτήν την παράδοση ήταν όσοι βρίσκονταν σε πένθος.

Η παράδοση των κόκκινων αυγών συνδέεται με τη Μεγάλη Πέμπτη, τη μέρα του Μυστικού Δείπνου. Το έθιμο αυτό αποτελεί μια αναπόσπαστη παράδοση που διατηρείται εδώ και χιλιετίες.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών είναι ένας τρόπος να επιβεβαιωθεί η πίστη και η αναγέννηση.

Σύμφωνα με τη χριστιανική πίστη, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει τη ζωή, αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο το αυγό σπάει και η ζωή αναδύεται από τον τάφο, όπου αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός.

Το έθιμο του βαψίματος των κόκκινων αυγών έχει πολλές εκδοχές μύθων. Ένας από τους πιο διαδεδομένους σχετίζεται με τη Μαρία Μαγδαληνή.

Σύμφωνα με αυτόν τον μύθο, κατά την επίσκεψή της στον αυτοκράτορα της Ρώμης, η Μαρία Μαγδαληνή χαιρέτησε με τα λόγια “Χριστός Ανέστη”. Ο αυτοκράτορας απάντησε, δείχνοντας ένα αυγό, λέγοντας ότι “Ο Χριστός αναστήθηκε όπως και αυτό το αυγό είναι κόκκινο”.

Με τη θαυμαστή παρέμβαση του Θεού, το αυγό χρωματίστηκε κόκκινο μπροστά στα μάτια όλων, προσφέροντας μια ευκαιρία στη Μαρία Μαγδαληνή να εξηγήσει την πίστη της στον αυτοκράτορα.