ΕΝΦΙΑ 2024
ΕΝΦΙΑ 2024

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024;

Πότε βγαίνει και πότε θα γίνει η πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2024

ΕΝΦΙΑ 2024
ΕΝΦΙΑ 2024

Πολλοί τον περιμένουν τον ΕΝΦΙΑ κάθε χρόνο να βγει. Έρχονται τα ειδοποιητήρια με τα εκκαθαριστικά. Πως θα γίνει η πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2024 και ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα;

Έφθασε η ώρα της ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2024 στους προσωπικούς λογαριασμούς Taxisnet των ιδιοκτητών ακινήτων, προκειμένου στη συνέχεια να αντλήσουν τους κωδικούς ηλεκτρονικής πληρωμής και να ξεκινήσει η εξόφληση του πιο αποδοτικού φόρου για τα δημόσια έσοδα.

Με τις νέες ρυθμίσεις ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10. Η πρώτη δόση καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2024 όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα ενημερωθούν για το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος για τα ακίνητα που κατέχουν.

Όταν βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ εσείς θα πρέπει να ακολουθήσετε την γνωστή διαδικασία που κάνετε κάθε χρόνο. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADEΚάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές», κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες», και στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ». Από εκεί και πέρα μπορείτε να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας.

Στο TaxisNet θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση και να δείτε τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ 2024 όταν θα βγει. Η τελευταία απόφαση του υπουργείου οικονομικών δίνει το δικαίωμα πληρωμής σε 11 μηνιαίες δόσεις.

Για το 2022 η πληρωμή ΕΝΦΙΑ, ήταν από τον Μάιο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023. Το ίδιο αναμένεται και με τον ΕΝΦΙΑ 2024 μόνο που θα προστεθεί μία δόση παραπάνω.

Μπορεί οι νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας να έχουν πιάσει ταβάνι, ο ΕΝΦΙΑ θα δώσει μείωση φόρου για πολλούς πολίτες.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022 στο 55% των περιοχών της επικράτειας θα έφερνε τσουνάμι πρόσθετων επιβαρύνσεων στον ΕΝΦΙΑ, αν δεν υπήρχε άμεση παρέμβαση.

Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ για τα νοικοκυριά που το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ αν το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 10% θα λάβουν όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

Πως θα γίνει η πληρωμή ΕΝΦΙΑ 2024;

Η πληρωμή ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί σε 11 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025.

Πώς θα κάνετε ΕΝΦΙΑ 2024 εκτύπωση;

Όταν θα βγει ο ΕΝΦΙΑ 2024, το εκκαθαριστικό του μπορείτε να το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και να κάνετε εκτύπωση. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet για να μπείτε στην εφαρμογή. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE και κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές». Στην συνέχεια κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες».

Στο γραμμα Δ θα βρείτε την επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ». Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024 και κάνετε εκτύπωση.