Μέχρι πότε είναι η νηστεία Χριστουγέννων που είναι η πιο σημαντική λίγο πριν τις γιορτές. Πολλοί ρωτούν για το πότε τρώμε ψάρι και λάδι. Οι απαντήσεις είναι παρακάτω.
Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων 2024 υπάρχει και η νηστεία. Δείτε ποιες είναι οι ημερομηνίες και τι νηστεύουμε. Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή από τροφή. Κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή σε ορισμένες τροφές ιδίως για θρησκευτικούς λόγους.
Όπως συμβαίνει και με τον μοναχισμό, η νηστεία αποτελεί ανατολική συνήθεια. Στους αρχαίους ασιατικούς λαούς και στους Αιγυπτίους τη νηστεία την επέβαλλαν θρησκευτικοί λόγοι. Προκειμένου να ετοιμαστούν οι πιστοί για τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές τελετές ή για να τιμήσουν ή για να εξιλεώσουν κάποιον θεό, έπρεπε να απόσχουν γενικά ή μερικά από τροφές.
Η νηστεία των Χριστουγέννων λέγεται και σαρακοστή των Χριστουγέννων αν και πολλοί νέοι χριστιανοί νομίζουν ότι η νηστεία είναι μόνο για τους μοναχούς και τους ασκητές. Στην νηστεία Χριστουγέννων πρέπει να φάμε λάδι και γενικά πότε ξεκινά;
Πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων 2024;
Η νηστεία Χριστουγέννων έχει διάρκεια 40 ημέρες παράλληλα με το σαρανταλείτουργο. Η νηστεία των Χριστουγέννων αρχίζει από της 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου 2024.
Πότε τρώμε ψάρι;
Κατά την νηστεία των Χριστουγέννων μπορούμε να φάμε ψάρι από την αρχή της μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου 2024. Δεν τρώμε ψάρι μόνο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή. Ψάρι τρώμε επίσης και κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Τρώμε λάδι ελιάς;
Από 18 μέχρι και 24 Δεκεμβρίου 2024, παραμονή των Χριστουγέννων, μπορούμε να πιούμε κρασί και να φάμε λάδι ελιάς εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι πιστοί καλούνται να τηρούν αυστηρές διατροφικές πρακτικές. Συγκεκριμένα, αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά), τα αυγά και τα προϊόντα με ζωικά λίπη. Ο στόχος αυτής της νηστείας είναι να προετοιμάσει τους πιστούς πνευματικά για τη γέννηση του Χριστού και να τους ωθήσει προς εσωτερική αγιότητα και αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Η νηστεία των Χριστουγέννων αποτελεί σημαντικό στοιχείο της Ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και ακολουθείται από πολλούς πιστούς με αυστηρότητα.
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν νηστεύουμε;
Κατά τη νηστεία, η οποία είναι μια περίοδος αποχής από τρόφιμα ζωικής προέλευσης, είναι σημαντικό να προσέχουμε τα εξής:
-Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την υγεία μας, καθώς συμβάλλει στη δομή και λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος. Κατά τη νηστεία, η πρωτεΐνη προέρχεται κυρίως από όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και θαλασσινά. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες αυτών των τροφίμων για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη.
-Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Κατά τη νηστεία, η πρόσληψη σιδήρου είναι πιο δύσκολη, καθώς ο σίδηρος που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα (μη-αιμικός σίδηρος) απορροφάται λιγότερο από τον σίδηρο που βρίσκεται στα ζωικά τρόφιμα (αιμικός σίδηρος). Για να αυξήσουμε την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, είναι σημαντικό να συνδυάζουμε τα όσπρια με τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και το λάχανο.
-Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Κατά τη νηστεία, η πρόσληψη ασβεστίου είναι πιο δύσκολη, καθώς το ασβέστιο βρίσκεται κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Καλές πηγές ασβεστίου για τους νηστεύοντες είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το σπανάκι, καθώς και τα προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου και το tempeh.
-Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Κατά τη νηστεία, η πρόσληψη βιταμίνης Β12 είναι πιο δύσκολη, καθώς η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 για τους νηστεύοντες είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα θαλασσινά.