Οι Ελληνες ποτέ δεν τα παράτησαν και, ποτέ δεν το έβαλαν κάτω… Μπορεί να ήταν υπό τον τουρκικό ζυγό 400 χρόνια, αλλά η λέξη «ελευθερία» δεν έσβησε ποτέ από μέσα τους… Έτσι «γεννήθηκε» η 25η Μαρτίου το 1821
Στο βορρά, στις 17 Μαρτίου 1821, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ανασηκώνει την ελληνική σημαία στο Βουκουρέστι, την τότε πρωτεύουσα της Βλαχίας.
Από τη Μάνη, την ίδια ημερομηνία, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ξεκινά τον ένοπλο αγώνα προς τα νότια.
Στις 23 Μαρτίου 1821, η Καλαμάτα απελευθερώνεται, και οι ελεύθεροι Έλληνες από τη «Μεσσηνιακή Γερουσία» εκδίδουν Προκήρυξη προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές. Στη νότια Κρήτη, στο Λουτρό Σφακίων, που ακόμα και σήμερα παραμένει απρόσιτη περιοχή, η πρώτη ελληνική κυβέρνηση, ως Καγκελαρία, ξεκινά τον Αγώνα με συμμετοχή από την Κρήτη.
Στις 25η Μαρτίου 1838, καθορίζεται ως η εθνική επέτειος των Ελλήνων από τον Όθωνα. Ακόμα τότε ζούσαν πολλοί ηρωικοί πολεμιστές του Αγώνα, όπως ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης από τα Ψαρά, καθώς και ο πυρπολητής από την Τένεδο έως τη Χίο και τη Σάμο στο Αιγαίο πέλαγος.
Η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο είχαν ήδη επιτύχει καθαρή λύση στον οθωμανικό δεσμό.
Το 1820, η Επανάσταση είχε ήδη αποφασιστεί από ηγέτες στα όρια του Ελληνισμού.
Μία εναρκτήρια απόφαση για την εθνική αναγέννηση πάρθηκε στη Βεσσαραβία (Ismail) στις 20 Οκτωβρίου 1820 από τη Φιλική Εταιρεία, αλλά η εξέγερση προδόθηκε στο Σουλτάνο από τους Άγγλους.
Η Συνάντηση στη Βοστίτσα (Αίγιο) τον επόμενο Ιανουάριο επισπεύδει τις διαδικασίες. Συμμετέχουν σημαντικά πρόσωπα της Πελοποννήσου, ορίζοντας σημαντικές ημερομηνίες για την αναγέννηση, όπως η 25η Μαρτίου και άλλες θρησκευτικές εορτές.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ιδεολόγος ηγέτης, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό του. Απορρίφθηκε από το ρωσικό στρατό και απέτυχε στο Δραγατσάνι.
Η εκκίνηση της ελληνικής επανάστασης στην Πελοπόννησο διαγράφηκε με έναν αρχαιοπρεπή χορό ανάμεσα στην τόλμη και την ελπίδα.
Στον αρχηγικό ρόλο της βρισκόταν η Μάνη, όπου η προσφιλής συνοδεία της ελευθερίας αρχικά αποτυπώθηκε στην ύστατη δόξα των λόφων της.
Στην Καλαμάτα, πατρίδα μερικών από τους πρώτους ανατρεπτικούς λόγους, η στιγμή έφερε την απρόσμενη παράδοση της πόλης από τα τουρκικά χέρια στα χέρια της Ελλάδας, με μια μοναδική επιδεικτικότητα από τους επαναστάτες.
Με τη συγκίνηση του Μαυρομιχάλη, οι πόλεμοι της Τσίμοβας αντήχησαν με παλμό και αποφασιστικότητα.
Οι Μανιάτες οπλαρχηγοί, συναντώντας τον κλήρο της ιστορίας, αποφάσισαν το επόμενο κεφάλαιο της αναμέτρησης κατά των κατακτητικών δυνάμεων, εναρμονίζοντας τη μοίρα τους με τον ρυθμό της Ελληνικής Επανάστασης.
Η κορύφωση του αγώνα οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, ενώ η ίδρυση της Μεσσηνιακής Γερουσίας έδωσε σάρκα και οστά στο όνειρο της ελληνικής ανεξαρτησίας.