Πότε
Πότε

Πότε ξεκινούν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών 2024; Ποιες οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια;

Έναν συνοπτικό οδηγό για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε ένα πολύπλοκο σύστημα,κατήρτισε η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας ώστε να βοηθήσει εκείνους που, τις επόμενες ημέρες, θα καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. με Α.Π. 121293/Ε2/15-10-2024 από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 15:00, μέσω του online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων (https://teachers.minedu.gov.gr), θα υποβληθούν οι αιτήσεις μετάθεσης. Η παραπάνω προθεσμία είναι αποκλειστική και ισχύει για όλες τις κατηγορίες μεταθέσεων εκτός από τις αμοιβαίες μεταθέσεις για τις οποίες η αίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Π.Δ.50/1996, υποβάλλεται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των μεταθέσεων.

Μέσα στην ίδια προθεσμία (16-31 Οκτωβρίου) υποβάλονται οι αιτήσεις οριστικής τοποθέτησης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ (περιλαμβάνονται και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί), καθώς και οι αιτήσεις βελτίωσης θέσης εντός ΠΥΣΠΕ, χωρίς να αναγράφονται προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων. Ανάκληση μετάθεσης δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και επομένως οι αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης δεν γίνονται δεκτές.

Οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μετάθεσης πρέπει να υπάρχουν κατά τον χρόνο που λήγει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Αιτήσεις μεταθέσεων εκπαιδευτικών 2024-2025

Η προσωρινή αποθήκευση της αίτησης μετάθεσης δεν θεωρείται ως οριστικοποιημένη υποβολή και ως εκ τούτου αιτήσεις που θα παραμείνουν σε κατάσταση «προσωρινής αποθήκευσης», δεν θα ληφθούν υπόψη και ούτε θα γίνουν δεκτά αιτήματα οριστικοποίησής τους μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Η οριστικοποίηση της αίτησης επέχει θέση υπογραφής από τον αιτούντα εκπαιδευτικό, ο οποίος θα λάβει αριθμό πρωτοκόλλου από το ηλεκτρονικό σύστημα και θα πρέπει να αποθηκεύσει ή/και να εκτυπώσει αντίγραφό της σε μορφή PDF. Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, οπότε και θα απενεργοποιηθεί η δυνατότητα αυτή στο ηλεκτρονικό σύστημα. Σε περίπτωση ανάκλησης, η αίτηση θεωρείται άκυρη και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να υποβληθεί εκ νέου. Χειρόγραφες αιτήσεις μετάθεσης δεν γίνονται δεκτές.

Σειρά μεταθέσεων εκπαιδευτικών 2024-2025

Οι μεταθέσεις πραγματοποιούνται με την εξής σειρά: α) σε Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. και σε περιοχές μετάθεσης για την ΕΑΕ, β) σε Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, γ) από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης, δ) αμοιβαίες μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή.

Ενστάσεις επί των μεταθέσεων εκπαιδευτικών 2024-2025

Ενστάσεις επί των μεταθέσεων θα εξετασθούν μόνον εφόσον αυτές υποβληθούν εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση των μεταθέσεων. Σε αντίθετη περίπτωση δεν γίνονται δεκτές. Τα ίδια ισχύουν και για τις αμοιβαίες μεταθέσεις. Αιτήματα σχετικά με τροποποίηση προτιμήσεων δεν γίνονται δεκτά.

Θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης εκπαιδευτικών 2024-2025

Για τη θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης απαιτείται υπηρεσία ενός έτους στην κατεχόμενη οργανική θέση μέχρι 31 Αυγούστου του έτους κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι μεταθέσεις. Δεν προσμετράται ο χρόνος που προκύπτει από το άθροισμα των καλοκαιρινών διμήνων κατά τα οποία οι αποσπώμενοι εκπαιδευτικοί επανέρχονται στο σχολείο της οργανικής τους θέσης.

Όσοι εκπαιδευτικοί τοποθετήθηκαν οριστικά, ενώ ήταν στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ ένα και πλέον έτη, θεωρείται ότι έχουν ήδη υπηρετήσει το οφειλόμενο ένα έτος εντός του ΠΥΣΠΕ και δεν απαιτείται να υπηρετήσουν εκ νέου στην οργανική τους θέση. Αντίθετα, σε περίπτωση βελτίωσης η θεμελίωση δικαιώματος για μετάθεση προϋποθέτει υπηρέτηση της νέας οργανικής.

Ακόμα, όσοι εκπαιδευτικοί έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μετάθεσης πριν από τον χαρακτηρισμό τους ως υπεράριθμοι, διατηρούν το δικαίωμα αυτό και μετά την τοποθέτησή τους σε νέα οργανική θέση και επομένως δεν απαιτείται εκ νέου υπηρέτηση αυτής.

Ο χρόνος υπηρέτησης των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών που τοποθετούνται για κάλυψη λειτουργικού κενού, θεωρείται ως διανυθείς στην οργανική θέση. Αντίθετα, η απόσπαση του εκπαιδευτικού εντός ΠΥΣΠΕ, ύστερα από αίτησή του, δεν υπολογίζεται στον χρόνο θεμελίωσης δικαιώματος μετάθεσης.

Δεν απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Π.Δ.50/1996, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 7 του Π.Δ.100/1997, χρόνος υπηρέτησης της οργανικής θέσης για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης για εκπαιδευτικούς που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης, καθώς και για εκπαιδευτικούς που εμφανίζουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω εφ’ όρου ζωής, το οποίο πιστοποιείται από Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) ή άλλης ισοδύναμης Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 18 του ν.5128/2024, ανεξαρτήτως ύπαρξης οργανικών κενών και δεν ισχύουν για μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.

Οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού, διατηρούν τη θέση αυτή κατά το διάστημα της απόσπασής τους και επιστρέφουν σε αυτή μετά τη λήξη της απόσπασής τους, εφόσον κατέχουν οργανική θέση σε σχολείο στην Ελλάδα. Σε περίπτωση που η απόσπασή τους παρατείνεται πέραν των έξι ετών, με την έναρξη του έβδομου συνεχόμενου σχολικού έτους απόσπασης, η οργανική θέση που κατέχουν θεωρείται κενή, με τις συνέπειες που ορίζονται στην παρ. 9 της περ. Γ΄ του άρθρου 16 του ν.1566/1985 και τίθενται στη διάθεση των οικείων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από τις οποίες αποσπάστηκαν.


Εκπαιδευτικοί που έχουν υπηρετήσει για ένα έτος στο σχολείο της οργανικής θέσης τους πριν από την απόσπασή τους στις ελληνόγλωσσες μονάδες του εξωτερικού έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης μετάθεσης, σύμφωνα με το Π.Δ.50/1996.

Κατά τη διάρκεια της απόσπασής τους, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης για οποιαδήποτε περιοχή μετάθεσης, εφόσον έχουν υπηρετήσει ένα έτος στο σχολείο της οργανικής θέσης τους. Αν μετατεθούν, τίθενται στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και τοποθετούνται οριστικά κατά το έτος λήξης της απόσπασής τους, ύστερα από αίτησή τους κατά τη διαδικασία του Π.Δ.50/1996.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μεταθέσεις που πραγματοποιούνται απευθείας σε σχολικές μονάδες ή εκπαιδευτικές δομές έχουν μόνο κατά το έτος λήξης της απόσπασής τους.

Κριτήρια μετάθεσης εκπαιδευτικών 2024-2025

Κριτήρια για τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών (άρθρο 16 παρ. 1 του Π.Δ. 50/1996) είναι:

1) Η συνολική υπηρεσία

2) Η συνυπηρέτηση

3) Οι οικογενειακοί λόγοι

4) Οι συνθήκες διαβίωσης στις έδρες των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν

5) Η εντοπιότητα

6) Πρώτη προτίμηση (αφορά στις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή)

Σε περίπτωση ισοβαθμίας των εκπαιδευτικών κατά τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 11 και 13 του Π.Δ.50/1996, προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήριο, εάν αυτά συντρέχουν και με την εξής σειρά:

α) Στη συνυπηρέτηση

β) Στην εντοπιότητα

γ) Στους οικογενειακούς λόγους

δ) Στη συνολική υπηρεσία

ε) Στις δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας των σχολείων όπου υπηρέτησαν ή υπηρετούν

στ) Στην πρώτη προτίμηση.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια, τότε λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και η σειρά δημοσίευσης του διορισμού τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Προσθήκη κριτηρίων μετάθεσης μετά την οριστική υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης δεν είναι εφικτή.

Ο χρόνος απόσπασης των εκπαιδευτικών σε αναγνωρισμένα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού θεωρείται ότι διανύθηκε σε σχολεία Α’ κατηγορίας για την Ευρώπη, της Β’ κατηγορίας για την Αμερική και Γ’ κατηγορίας για τις υπόλοιπες χώρες.

Δικαιολογητικά μεταθέσεων εκπαιδευτικών 2024-2025

Για τα μοριοδοτούμενα κριτήρια μετάθεσης (βεβαιώσεις εργασίας συζύγων, λογαριασμό ασφάλισης ΙΚΑ κ.λπ.), οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αποστείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου, ψηφιοποιημένα στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου ανήκουν οργανικά. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδίδουν, ηλεκτρονικά, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης και εντοπιότητας μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr. Καταληκτική ημερομηνία αποστολής δικαιολογητικών ορίζεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Εκπρόθεσμα δικαιολογητικά δεν γίνονται δεκτά πλην της γέννησης τέκνου και λόγων υγείας του άρθρου 13 του Π.Δ.50/1996 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν σε αιτήσεις γενικών μεταθέσεων ή βελτιώσεων θέσης, θα πρέπει να αποσταλούν από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν σε αιτήσεις μετάθεσης στην Ειδική Αγωγή, εφόσον αφορούν σε μοριοδότηση κριτηρίων μετάθεσης, θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της οργανικής τους θέσης και εφόσον αφορούν σε προσόντα/κριτήρια να υποβληθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://mydocs.minedu.gov.gr/.

Μεταθέσεις από και προς Γενική – Ειδική Αγωγή

Οι εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε. μπορούν να μετατίθενται σε κενές οργανικές θέσεις Ε.Α.Ε., εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετή διδακτική υπηρεσία και έχουν υπηρετήσει απαραιτήτως την οργανική τους θέση.

Πάντως, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε οργανικές θέσεις δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στην οποία μετατέθηκαν προερχόμενοι από τη Γενική Εκπαίδευση, μπορούν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 48 του ν.4415/2016, να αιτηθούν μετάθεση σε σχολικές μονάδες της γενικής εκπαίδευσης, εφόσον υπηρετήσουν στην οργανική τους θέση για ένα έτος και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο έτη διδακτικής υπηρεσίας στην Ειδική Αγωγή.

Ακόμα, οι διορισθέντες εκπαιδευτικοί του 2020 μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετάθεσης στη Γενική Εκπαίδευση, εφόσον έχουν υπηρετήσει δύο έτη στην περιοχή διορισμού τους, καθώς έχει παρέλθει η απαιτούμενη πενταετής υπηρέτηση στην Ε.Α.Ε.

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης, κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται.

Επίσης, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι τοποθετήθηκαν προσωρινά στην περιοχή διορισμού τους και στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, επανατοποθετήθηκαν σε άλλη σχολική μονάδα της ίδιας περιοχής διορισμού, θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης.

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι, αφού υπηρέτησαν με προσωρινή τοποθέτηση κατά το πρώτο έτος στην περιοχή διορισμού τους, τοποθετήθηκαν οριστικά κατά το δεύτερο έτος και στη συνέχεια, στη διάρκεια του έτους αυτού, αποσπάστηκαν σε άλλη σχολική μονάδα της ίδιας περιοχής διορισμού, θεμελιώνουν δικαίωμα μετάθεσης.

Ακόμα, οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στην Ε.Α.Ε., προκειμένου να μετατεθούν σε σχολικές μονάδες της Γενικής Εκπαίδευσης, οφείλουν να υπηρετήσουν σε σχολικές μονάδες Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, εκ των οποίων για δύο τουλάχιστον σχολικά έτη στην περιοχή διορισμού τους.

Οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του Π.Δ.50/1996, καθώς και όσοι έχουν – οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους – ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία 67% και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, μπορούν να αποσπώνται (Άρθρο 42 του Νόμου 4722/2020) και ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση (Άρθρο 17 του Νόμου 5128/2024).

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη διάταξη έχει εφαρμογή μόνο για τους εκπαιδευτικούς που διορίζονται μετά τη δημοσίευση του Νόμου 5128/2024, μετά τις 30 Ιουλίου 2024 και για όσους εκπαιδευτικούς διανύουν το δεύτερο έτος διορισμού τους κατά το διδακτικό έτος 2024-2025.