Κάθε αγώνας μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού είναι πάντα ένα αθλητικό γεγονός. Έχει πάρει δίκαια θα έλεγε κανείς τον τίτλο του ελληνικού clasico. Δεν είναι μόνο ότι οι δύο μεγάλες ομάδες της χώρας, είναι οι συνήθως οι βασικοί διεκδικητές των τίτλων, αφού έχουν κατακτήσει τους περισσότερους. Είναι επίσης ότι κάθε αγώνας, ανεξαρτήτου βαθμολογικού ενδιαφέροντος, πυροδοτεί τις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις των οπαδών τους, οι οποίες πηγάζουν από την αιώνια κόντρα τους.
Η μονομαχία μεταξύ των δύο αιωνίων αντιπάλων προκαλεί συζητήσεις με μεγάλες αναλύσεις ενώ προσελκύει και πολύ κοινό που διψάει να την παρακολουθήσει από κοντά. Κάθε παιχνίδι τους μάλιστα, δεν κινεί το ενδιαφέρον μόνο των δικών τους οπαδών, αλλά ολόκληρου του φίλαθλου κόσμου. Τα προγνωστικά στοιχήματος παίρνουν φωτιάτόσο στα διάφορα πηγαδάκια, όσο και σε επίπεδο στοιχήματος. Τι δείχνει όμως η ιστορία των μεγάλων αναμετρήσεων μεταξύ των αιωνίων αντιπάλων, από άποψη προγνωστικών, στατιστικών και αποτελεσμάτων;
Ο Πρώτος Μεγάλος Αγώνας!
Ο πρώτος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν το 1925, μετά την ίδρυση του συλλόγου του Ολυμπιακού. Αποτελούσε μια φιλική αναμέτρηση, από την οποία όμως δεν έλειπε το πάθος και η ένταση μεταξύ παικτών και οπαδών. Η αναμέτρηση έληξε με μια ισοπαλία 3-3. Εκείνη την εποχή όμως θα έλεγε κανείς, πως ανάμεσα στις δύο ομάδες υπήρχε μεγάλος σεβασμός, καθώς δεν είχε γεννηθεί ακόμα η μεγάλη κόντρα τους. Μάλιστα τον αγώνα τον παρακολούθησαν οι φίλοι και των δύο ομάδων μαζί, χωρίς προβλήματα. Όλα όμως άλλαξαν μετά τον πρώτο, επίσημο αγώνα τους.
Ο πρώτος επίσημος αγώνας τους ήρθε το 1930, στα πλαίσια της τελικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου. Έμεινε σίγουρα στην ιστορία, όχι μόνο γιατί ήταν το πρώτο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά γιατί ήταν και η μεγαλύτερη νίκη από άποψη σκορ, αφού ο Παναθηναϊκός επικράτησε θριαμβευτικά με ένα ταπεινωτικό για τον αντίπαλό του 8-2.
Τα προγνωστικά ποδοσφαίρου για τον πρώτο αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, από τους φίλους των κόκκινων ήταν ότι η ομάδα τους όχι απλά θα κέρδιζε τον αγώνα, αλλά θα το έκανε και με ένα ευρύ σκορ. Ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο αυτής της μεγάλης αισιοδοξίας τους για την ομάδα τους, η οποία μετρούσε τότε τις περισσότερες νίκες με πρωταγωνιστές τους αδελφούς Ανδριανόπουλους, ήταν ότι οι φίλοι των ερυθρόλευκων περιφέρανε πριν τον αγώνα ένα φέρετρο για να θάψουν τον Παναθηναϊκό μετά το τέλος του αγώνα.
Περίοδος 1935 – 1959
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα το 1930, κερδίζοντας και τον δεύτερο αγώνα με τον Ολυμπιακό, ήταν δύσκολο όμως κανείς να πετύχει τα προγνωστικά για το επόμενο μεγάλο διάστημα, και πιο συγκεκριμένα, ότι ο Παναθηναϊκός θα αργούσε πολύ να κατακτήσει πάλι τίτλο.
Την περίοδο 1935 – 1936 ο Ολυμπιακός καταφέρνει να σημειώσει την μεγαλύτερη νίκη του από άποψη σκορ, ενάντια στον Παναθηναϊκό με ένα εντυπωσιακό 6-1. Και κάπου εκεί, οι τόσο ευρείες νίκες σταματάνε και για τις δύο ομάδες, καθώς με τις αλλαγές που γίνονται πλέον στο ποδόσφαιρο και από την μετάβασή του σε επαγγελματικό, τα μεγάλα σκορ μεταξύ των μεγάλων ομάδων είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εύκολα.
Το 1957, ο Ολυμπιακός, μετά από μία εντυπωσιακή πορεία, καταφέρνει να αποκτήσει το 4ο συνεχόμενο πρωτάθλημα και τότε είναι που αποκτά το γνωστό προσωνύμιό του ως «Θρύλος».
Περίοδος 1960 – 1979
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε από διάφορα παρατράγουδα και έντονα επεισόδια ειδικά σε δύο αγώνες στα πλαίσια του Κυπέλου Ελλάδος.
Ο ένας αγώνας είναι ο τελικός Κυπέλου του 1962, ο οποίος μετά από πολλές αναβολές, πολλές διακοπές και πολλά ριγμένα αντικείμενα πεσμένα στον αγωνιστικό χώρο, δεν ολοκληρώθηκε, καθώς.. έπεσε το σκοτάδι. Ο αγώνας δεν επαναλήφθηκε ποτέ, γιατί υπήρχε ο φόβος των έντονων αντιδράσεων.
Επεισοδιακός όμως ήταν και ο ημιτελικός Κυπέλου Ελλάδας τη σαιζόν 1963 -1964. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από εκτεταμένα επεισόδια ενώ οι καταστροφές που υπήρξαν έγιναν θέμα συζήτησης και στη βουλή. Το ντέρμπι αυτό έμεινε στην ιστορία σαν «ημιτελικός ολοκαύτωμα».
Περίοδος 1979 – Σήμερα
Το 1979 είναι μια χρονιά ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς γίνεται πλέον επαγγελματικό. Αυτό επισφραγίζεται και με την αγορά των δύο μεγάλων ομάδων από τον Βαρδινογιάννη και τον Νταϊφά, ενώ την όλη ευθύνη της διοργάνωσης την έχει πλέον η ΕΠΑΕ. Ο Ολυμπιακός σημειώνει μεγάλες επιτυχίες μέχρι το 1983, όπου γίνεται και η πτώχευση του προέδρου του.
Το 1979 όμως, πέρα από όλα αυτά, το ποδόσφαιρο περνά σε μια νέα σελίδα. Ξεκινά με την εμπορευματοποίηση των ομάδων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, και συνεχίζει καθώς εμπορευματοποιούνται οι αγώνες, τα προγνωστικά Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, οι αναλύσεις, τα στατιστικά. Και αυτή θα είναι μια νέα πραγματικότητα παράλληλη με εκείνη την παλιά, καθαρή και γνήσια οπαδική.