Μέχρι πότε είναι η προθεσμία υποβολής Ε9 2022

Αλλάζει η προθεσμία για την υποβολή του ΕΝΦΙΑ από φέτος και για τα επόμενα χρόνια.

Όσοι πολίτες αγόρασαν, πούλησαν ή άλλαξε κάτι στα ακίνητα που κατέχουν, θα πρέπει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 να το δηλώσουν στην πλατφόρμα του Ε9.

Όπως προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, από το τέλος Μαρτίου και έπειτα η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα κλείσει για να ξεκινήσει η ΑΑΔΕ τη διαδικασία εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για τον νέο ΕΝΦΙΑ μεταβάλλει τον χρόνο υποβολής Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων, δηλαδή το γνωστό σε όλους μας, Ε9.

Συγκεκριμένα, από το 2022 και εφεξής, η προθεσμία υποβολής Ε9 είναι η 31η Μαρτίου κάθε έτους, αντί για την 31η Μαΐου όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

ο υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για τον νέο ΕΝΦΙΑ
ο υπουργείο Οικονομικών, με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα για τον νέο ΕΝΦΙΑ

Αυτό θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο, γιατί τον Απρίλιο βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ και θα είναι σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με καταληκτική πληρωμή της τελευταίας δόσης τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Τα προηγούμενα έτη έβγαινε τον Σεπτέμβριο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει περαιτέρω μείωση κατά 13% από το 2022 και διαμορφώνει τη συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 35%.