Πότε θα γίνει η Πρώτη Ανάσταση το Πάσχα 2024;

Πρώτη Ανάσταση – Τι ώρα γίνεται και τι σημαίνει

Πάσχα
Πάσχα 2024: Πότε θα γίνει η Πρώτη Ανάσταση

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, γίνεται η λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο.

Η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται από την Εκκλησία, στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ενώ το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Στις 12 το βράδυ του Σαββάτου θα πούμε το «Χριστός Ανέστη» την Ανάσταση.

Θεωρείται μεγάλη ημέρα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αφού συνδέεται με την ημέρα της Κυριακής.

Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 το βράδυ (τα μεσάνυχτα δηλαδή την αρχή της ημέρας της Κυριακής του Πάσχα), θα εορτάσουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου, την ήττα του θανάτου και της φθοράς.

Η τελετή της Ανάστασης ξεκινά στις 11 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στο προαύλιο των Ιερών Ναών και ακολουθεί η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου θα ψαλεί ο Εσπερινός της Ανάστασης, η λεγόμενη και «Πρώτη Ανάσταση» και το τροπάριο «Ανάστα ο Θεός».

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί στολίζουν το ναό με κλαδιά δάφνης και γεμίζουν ένα πανέρι με δαφνόφυλλα.

Ο ιερέας λέγοντας το «Ανάστα ο Θεός» σκορπά τα δαφνόφυλλα. Την ίδια ώρα οι πιστοί χτυπούν τα πόδια τους στο στασίδι, χτυπούν τις καμπάνες, πυροβολούν και γενικά θορυβούν, για να διώξουν τον θάνατο.

Το μεσημέρι στον Πανάγιο Τάφο θα πραγματοποιηθεί η αφή του Αγίου Φωτός, όπου θα μοιραστεί σε όλο το Ορθόδοξο κόσμο και το βράδυ θα ακολουθήσει η Τελετή της Αναστάσεως.