Σχολεία και πανεπιστήμια: Πότε θα ανοίξουν το 2022;

Αν και από την κυβέρνηση τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε η διαβεβαίωση ότι τα διδακτήρια θα λειτουργήσουν στις 10 Ιανουαρίου, υπάρχει ένας αστερίσκος.

Τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι επιδημιολόγοι που θα πάρουν την τελική απόφαση.

Τα πιο εφιαλτικά σενάρια είναι πλέον στο τραπέζι για τη μετάλλαξη Ομικρον. Τα Χριστούγεννα πέρασαν και βαδίζουμε στο 2022 με νέα μέτρα και χιλιάδες κρούσματα, σε επίπεδο ρεκόρ.

Τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία; Η απάντηση είναι απλή. Θα ανοίξουν όπως κάθε χρόνο, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το υπουργείο παιδείας τονίζεται ότι κανονικά θα γίνει το άνοιγμα των εκπαιδευτηρίων.

Υπάρχει βέβαια ένα παραθυράκι, η απόφαση των ειδικών. Αν και για τα σχολεία, πρόθεση της κυβέρνησης είναι αυτά να ανοίξουν κανονικά, ωστόσο τον τελικό λόγο έχουν οι ειδικοί που θα αξιολογήσουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αν εγγυηθούν οι επιστήμονες ότι μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια, δεν υπάρχει λόγος να μετατεθεί το άνοιγμα τους και να ανοίξουν στις 10 Γενάρη.

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ η επιστροφή στα θρανία θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Σημειώνεται ότι φέτος, η παραμονή των Χριστουγέννων έπεσε Παρασκευή (24 Δεκεμβρίου) και τα Χριστούγεννα, Σάββατο (25 Δεκεμβρίου) και για αυτό τα σχολεία έκλεισαν από την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου.

Με λίγα λόγια οι μαθητές θα καθίσουν τρεις μέρες περισσότερο μιας και την προηγούμενη χρονιά άνοιξαν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου.