Σκιάθος: Κοσμοπολίτικη, μαγευτική, αλλά και… ιστορική

Πέρα από την κοσμοπολίτικη αύρα της, το θαυμαστό φυσικό περιβάλλον της που συνδυάζει πλούσια βλάστηση και ειδυλλιακές παραλίες, αλλά και την έντονη νυχτερινή ζωή της, η Σκιάθος είναι και ένας ιστορικός τόπος με μακρά διαδρομή στο πέρασμα των αιώνων. Αυτό το σχετικά μικρό νησί, με πληθυσμό μικρότερο από 7.000 άτομα, έχει σημαντική παρουσία σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.                                                     

Στην Αρχαιότητα το νησί, που δεν άλλαξε ποτέ το όνομά του, υπήρξε σύμμαχος των Αθηνών, αργότερα όμως πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και καταστράφηκε από τον ρωμαϊκό στόλο στον πόλεμο του Φίλιππου Ε’ με τους Ρωμαίους. Στη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων υπέφερε από επιδρομές πειρατικών πλοίων και πέρασε στην κυριαρχία των Ενετών, απόδειξη της οποίας αποτελεί το φρούριο που έχτισαν οι Ενετοί αδελφοί Γκίζι και βρίσκεται στο Μπούρτζι, μπροστά στο λιμάνι. Αυτή η μικρή χερσόνησος που τώρα επιτελεί τουριστική ατραξιόν, ιδανική τοποθεσία για να δει κανείς το ηλιοβασίλεμα, τότε λειτούργησε ως παρατηρητήριο και γραμμή άμυνας κατά των πειρατών.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, στη Μονή Ευαγγελίστριας ευλόγησε την ελληνική σημαία, σε διαφορετική μορφή από τη σημερινή, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, μεταξύ άλλων οπλαρχηγών, και λίγο αργότερα αποτέλεσε τόπο εξορίας για τον κορυφαίο φιλόσοφο και διανοητή Θεόφιλο Καΐρη. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και λίγο πριν από αυτήν, το 1919, εποικίστηκε από πολλούς Μικρασιάτες πρόσφυγες, στους οποίους θύμιζε πολύ τα παράλια της πατρίδας τους. Έτσι το νησί εμπλουτίστηκε οικονομικά, πληθυσμιακά και πολιτιστικά.                            

Μετά το τέλος των δύο παγκοσμίων πολέμων και την άνοδο του βιοτικού επιπέδου που ακολούθησε, η Σκιάθος έπαψε να είναι ένα νησί φτωχών ψαράδων και ναυτικών, οι φυσικές ομορφιές της κίνησαν το ενδιαφέρον των τουριστών από κάθε γωνιά της Γης και η φήμη της άρχισε να μεγαλώνει. Τα πολυτελή ξενοδοχεία της, στην πόλη της αλλά και στη νότια ακτογραμμή με θέα στις παραλίες, τα γκουρμέ εστιατόρια και οι ψαροταβέρνες, τα νυχτερινά μαγαζιά και ο έντονος τρόπος διασκέδασης συμπληρώνουν το παζλ μιας εντελώς διαφορετικής Σκιάθου, ανοιχτής και φιλόξενης στους επισκέπτες της.                                             

Ωστόσο, το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων δεν είναι απαγορευτικό για τα μικρότερα βαλάντια, αφού και φοιτητές ακόμη μπορούν να κάνουν εδώ διακοπές σε προσιτά ενοικιαζόμενα δωμάτια ή μικρά ξενοδοχεία που υπάρχουν στην πόλη της Σκιάθου. Ομοίως, υπάρχουν και εξαιρετικά φαγάδικα, μπαράκια,καφετέριες  και εστιατόρια μεταξύ των οποίων και το https://skiathosmystery.com/bars-restaurants-skiathos , που αποτελεί προορισμό τον οποίο θέλουν να επισκεφθούν οι περισσότεροι για ένα ονειρεμένο δείπνο.                         

Η γνωριμία με τη Σκιάθο πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο σπίτι του Παπαδιαμάντη, μια βόλτα στο Μπούρτζι, μπάνιο στις Κουκουναριές, βραδινό σινεμά στον θερινό κινηματογράφο του νησιού που συχνά παίζει το «Mamma Mia!», το πασίγνωστο μιούζικαλ με τη Μέριλ Στριπ που γυρίστηκε εδώ και στη γειτονική Σκόπελο, και, πριν από τη «βαριά» διασκέδαση, ένα χαλαρωτικό ποτό σε κάποιο από τα μπαράκια του Παλιού Λιμανιού.                   

Όποιο κι αν είναι όμως το πρόγραμμά σας, στη Σκιάθο πάντα θα βρείτε κάτι να κάνετε για να γεμίσετε ευχάριστα τον χρόνο σας και να απολαύσετε τις διακοπές σας. Το νησί του Παπαδιαμάντη είναι πια εδώ και πολύ καιρό ένας αγαπημένος τουριστικός προορισμός που ποτέ δεν απογοητεύει τους πολυάριθμους επισκέπτες του.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες   https://skiathosmystery.com