Στρες: Ποια τα συμπτώματα και ποιες οι συμβουλές;

στρεσ, συμβουλεσ

Το στρες είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος σε καταστάσεις πίεσης ή απειλής. Όταν αισθανόμαστε στρες, το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες προετοιμάζουν το σώμα μας για δράση.

Αυτές οι ορμόνες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση, ενώ επίσης προετοιμάζουν τους μυς για μάχιμο ή διαφυγή.

Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθεις άγχος και στρες όταν οι καθημερινοί ρυθμοί σου το δικαιολογούν.

Ωστόσο, όταν υπερβαίνει τα όρια και παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής σου, μπορεί να είναι σημάδι ότι πρόκειται για διαταραχή άγχους. Στις διαταραχές άγχους συμπεριλαμβάνονται η φοβία, η κρίση πανικού, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το στρες προκαλεί τις περισσότερες ασθένειες

Αυτό δεν είναι κάτι που το υποστηρίζουμε εμείς, αλλά έχει πιστοποιηθεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες μετά από έρευνες που έχουν κάνει.

Το στρες είναι η καταστροφή του ανθρώπου.

Δηλητηριάζει το μέσα του και υπάρχει μεγάλη συσσώρευση αρνητικής ενέργειας. Από αυτό πηγάζουν οι περισσότερες ασθένειες και γι΄αυτό πολλοί άνθρωποι που το έχουν θεραπεύσει, οι αρρώστιες έφυγαν από πάνω τους!

Όπως άλλωστε είχε πει ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, ο νους τα θεραπεύει όλα. Εμείς σήμερα θα σου παρουσιάσουμε την καλύτερη θεραπεία για το στρες που δεν φαντάζεσαι καν! Ποια είναι; Τα κονσέρτα!

Οι ζωντανές συναυλίες μουσικής που το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους, σύμφωνα με βρετανική έρευνα μειώνουν κατακόρυφα τα ανεβασμένα επίπεδα στρες στον οργανισμό μας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ντέιζι Φάνκορτ του Centre for Performance Science του Imperial College του Λονδίνου και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής της Βρετανίας, μελέτησαν 117 εθελοντές που παρακολούθησαν δύο συναυλίες κλασικής μουσικής.

Οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγματα σάλιου λίγο πριν τις συναυλίες και ξανά μετά από μία ώρα, στη διάρκεια του διαλείμματος. Διαπιστώθηκε ότι μια ώρα συναυλίας ήταν αρκετή για να μειώσει αισθητά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στον οργανισμό των ανθρώπων, καθώς, επίσης, της κορτιζόνης.

«Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στοιχεία ότι η παρακολούθηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης μπορεί να έχει άμεσα τέτοια επίπτωση στην ενδοκρινική δραστηριότητα» δήλωσε η Φάνκορτ.

Πως μπορείς να διώξεις το στρες με μία απλή κίνηση χωρίς να πληρώσεις πολλά

Χαμογέλασε!  Ακόμα κι αν δεν είσαι χαρούμενος, μπορείς να είσαι χαμογελαστός αφού ένα χαμόγελο σχηματίζεται από τους μύες των ματιών και του στόματος σου, οι οποίοι μειώνουν το στρες του σώματος.

Bγες βόλτα. Όταν το στρες σε κυριεύει, μια αποτελεσματική μέθοδος άμεσης αντιμετώπισης είναι να ασχοληθείς με μια μορφή άσκησης, π.χ. βγες μια βόλτα μέχρι την πλατεία του χωριού.

Με τον τρόπο αυτόν, ο οργανισμός σου «καταναλώνει» την περίσσεια αδρεναλίνη, ενώ το μυαλό σου αποσπάται από τις ανήσυχες σκέψεις.

Γενικότερα, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι όσοι ασχολούνται συστηματικά με μια σωματική δραστηριότητα, ταλαιπωρούνται λιγότερο από το άγχος και την κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή.

Επιπλέον, η άσκηση σε βοηθά να αποκτήσεις καλύτερο έλεγχο του σώματος σου, καθώς και να διακρίνεις ευκολότερα τη διαφορά ανάμεσα στην ένταση και τη χαλάρωση του οργανισμού.