2 συμβουλές για το stress echo που είναι απαραίτητες

stress echo

Η εξέταση stress echo είναι μια εξέταση που προτείνεται από καρδιολόγους σε ασθενείς οι οποίοι βεβαίως είναι σε θέση να καταπονηθούν. Παρακάτω θα σας δώσουμε 2 συμβουλές για να κατανοήσετε και εσείς την όλη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η εξέταση περιλαμβάνει περπάτημα σε διάδρομο ή άσκηση σε στατικό ποδήλατο και ο γιατρός λαμβάνει εικόνες της καρδιάς μας καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης με στόχο να μελετήσει το πώς αντιδρά η καρδιά όταν καταπονείται.

Η επιλογή αυτής της εξέτασης καθορίζεται κυρίως από την τοπική εμπειρία και μερικές φορές το κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, συνίσταται η διενέργεια αυτής της εξέτασης στις εξής περιπτώσεις: Όταν χρειάζεται να διερευνήσουμε τη δύσπνοια που παρουσιάζεται κατά τη σωματική δραστηριότητα.

Σε άτομα που θα πρέπει να υποβληθούν σε δοκιμασία κοπώσεως, αλλά για κάποιους λόγους κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό ή όταν η δοκιμασία δεν είναι διαγνωστική.

Σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας της καρδιάς ύστερα από εγχείρηση by-pass ή μπαλονάκι. Για να ελέγχει κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος πριν από χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και να προβλεφθεί και να σταδιοποιηθεί ο κίνδυνος σε διαγνωσμένους ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Για τη διάγνωση στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς που οι άλλες αναίμακτες εξετάσεις ή το τεστ κοπώσεως, δεν έχουν θέσει διάγνωση.

Υπάρχουν περιορισμοί στο εν λόγω ηχοκαρδιογράφημα;

Δυστυχώς, αν και με το ηχοκαρδιογράφημα μπορούμε να εντοπίσουμε τη στεφανιαία νόσο και τη σταδιοποίησή της, η τεχνική αυτή έχει ευαισθησία μόνο 50% για την αναγνώριση της νόσου πολλαπλών αγγείων σε κανονικές κοιλίες.

Έτσι ο γιατρός καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε ό,τι αφορά την ερμηνεία ασθένειας σε πολλαπλά αγγεία.

Ενδείξεις για την ύπαρξη εκτεταμένων ασθενειών παρά τις προφανώς εντοπισμένες ανωμαλίες κίνησης τοιχώματος περιλαμβάνουν την πρώιμη εμφάνιση ισχαιμίας, με χαμηλό καρδιακό ρυθμό και προϊόν πίεσης ρυθμού ή με χαμηλή δόση φαρμακολογικού παράγοντα καταπόνησης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η συνολική εξέταση διαρκεί περίπου μια ώρα, ενώ ο χρόνος κατά τον οποίο καλείστε να ασκηθείτε είναι περίπου 15-20 λεπτά. Η εξέταση αυτή είναι ιδιαιτέρως ασφαλής και καθόλου επίπονη.

Αν, ωστόσο, αισθανθείτε κάποια παραπάνω κόπωση ή ζάλη κατά τη διάρκεια της άσκησης φυσικά θα πρέπει να ενημερώσετε απευθείας τον γιατρό, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί σας, αφού θα ελέγχει κάθε στιγμή τη συμπεριφορά της καρδιάς.

Πριν την εξέταση, όπως πριν από οποιαδήποτε εξέταση, μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, γιατί, αν και δεν παίζει κάποιο ιδιαίτερο λόγο, υπάρχουν φάρμακα που δεν θα πρέπει να πάρετε πριν από αυτή την εξέταση.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να πάρετε εσείς κάποια πρωτοβουλία, σταματώντας να παίρνετε τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Ο γιατρός σε κάθε περίπτωση θα σας δώσει τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που χρειάζεστε. Τέλος, μην διστάσετε να του εκφράσετε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό σε σχέση με την εξέταση, με τις διαδικασίες ή ακόμα και με την προετοιμασία πριν την εξέταση.

Ο γιατρός μας είναι πάντα εκεί για εμάς για να μας εξηγήσει ό,τι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.