Ποια είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων;

Η Ευλογιά των πιθήκων είναι μια νέα νόσος που εξαπλώνεται ολόκληρο τον πλανήτη, πάνω που πήγε να «ανασάνει» από την πανδημία του κορονοϊού.

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων χρειάζεται να περάσουν 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Εμφανίζονται συνήθως από την 6η μέχρι την 13η ημέρα.

Αυτά μπορεί να είναι πυρετός, κεφαλαλγία, μυαλγίες, οσφυαλγία, διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά), ρίγος, καταβολή δυνάμεων, και εξάνθημα που συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού.

Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.

Το απόγευμα του Σαββάτου 22 του Μάη 2022 καταγράφηκε και στην Ελλάδα, το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Βρετανός 29 ετών, στην Κεφαλονιά, παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων. Έβγαλε τα γνωστά εξανθήματα που εμφανίζουν όσοι έχουν την «Ευλογιά των πιθήκων» και αμέσως σήμανε συναγερμός.

Το απόγευμα του Σαββάτου 22 του Μάη 2022 καταγράφηκε και στην Ελλάδα, το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων. φωτογραφία αρχείου: unsplash.com

Η ευλογιά των πιθήκων, προκαλείται από έναν ιό (Poxvirus), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς.

Η νόσος ήρθε από τις μαϊμούδες στην Κεντρική και Δυτική Αφρική ενώ για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται μέσω επαφής με ρούχα, πετσέτες, σεντόνια ή άλλα αντικείμενα μολυσμένου ατόμου. Δεν θεωρείται σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, όμως μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα κατά τη σεξουαλική επαφή μέσω του δέρματος.