ΔΕΗ ρήτρα αναπροσαρμογής: Πως θα γίνει επιστροφή και αίτηση;

Τους τελευταίους μήνες, η ΔΕΗ είναι στο επίκεντρο και αυτό που ακούγεται είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Εν μέρει δεκτή έκανε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, αρχές Ιουνίου 2022, τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικές ομάδες σχετικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής και της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση μη πληρωμής της.

Με την απόφαση του το δικαστήριο απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Το κόστος σε αρκετούς λογαριασμούς του ρεύματος είναι διπλάσιο και πολλοί ρωτούν πως έχει γίνει αυτό.

Πολλές αυξήσεις στο ρεύμα έχουν γίνει εξαιτίας της περιβόητης ρήτρας αναπροσαρμογής. Τι είναι λοιπόν αυτή και πώς υπολογίζεται;

Την ρήτρα αναπροσαρμογής την συναντάμε σε όλα τα συμβόλαια που κάνουμε με τις εταιρείες παροχής ρεύματος.

Μάλιστα αναγράφεται στα ψιλά γράμματα και ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής, δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες που μας δίνουν το ρεύμα, να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας.

Το πόσο θα πληρώνουμε την κάθε κιλοβατώρα έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές, που δεν είναι σταθερές.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν είναι σταθερή και έχει να κάνει με το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οποιαδήποτε πίστωση ή χρέωση εμφανίζεται διακριτά στους λογαριασμούς.

Θα γίνει μια παρέμβαση για το επίδομα ρεύματος σε τρεις φάσεις.

Πολλοί ρωτούν αν πρέπει να κάνουν αίτηση για το επίδομα ΔΕΗ 2022. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και όλα θα γίνουν αυτόματα.

Προβλέπεται αναδρομικότητα αποζημίωσης για όσους “έκαψαν ρεύμα” από τον Δεκέμβριο ως τον Απρίλιο.

Θα πάρουν χρήματα χωρίς αίτηση για το επίδομα ρεύματος για τις αναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες που ήταν εκτός επιδότησης μέχρι πρότινος, για την πρώτη κατοικία.

Θα πάρουν χρήματα χωρίς αίτηση για το επίδομα ρεύματος για τις αναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες που ήταν εκτός επιδότησης μέχρι πρότινος, για την πρώτη κατοικία.
Θα πάρουν χρήματα χωρίς αίτηση για το επίδομα ρεύματος για τις αναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες που ήταν εκτός επιδότησης μέχρι πρότινος, για την πρώτη κατοικία. πηγή φωτογραφίας: pexels.com

Το ποσό των νέων μέτρων ρεύματος στους λογαριασμούς των δικαιούχων, κατά πάσα πιθανότητα εντός Ιουνίου, θα φτάνει ως και τα 600 ευρώ, θα αφορά ως και το 60% της επιπρόσθετης επιβάρυνσης και θα υπάρχει εισοδηματικό ταβάνι στα 45.000 ευρώ.

Άλλη μια φάση της νέας επιδότησης ρεύματος είναι ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο,θα υπάρχει επιδότηση για όσους κάψουν πάνω από 300 κιλοβατώρες σε ποσοστό 50%, ενώ η επιδότηση θα εφαρμόζεται στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Παράλληλα θα πάρουν χρήματα από την επιδότηση ρεύματος 2022 και οι δευτερεύουσες κατοικίες, που δεν είναι άλλες από τα εξοχικά.

Η τρίτη φάση στις ανακοινώσεις για το ρεύμα είναι ότι από τον Ιούλιο και μετά έρχεται η πιο γενναία κυβερνητική παρέμβαση, η οποία θα έχει ορίζοντα για τουλάχιστον έναν χρόνο, ξεκινώντας σε πρώτη φάση ως το τέλος του 2022.

Θα υπάρχει στο ρεύμα διπλό «πλαφόν» σε χονδρική και λιανική.

Αποτέλεσμα των παραπάνω μέτρων θα είναι η αδρανοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.