25η Μαρτίου 2022: Τι τρώμε;

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Ποιο είναι το παραδοσιακό… έδεσμα της 25ης Μαρτίου;

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για «ενδυνάμωση».

Τι τρώμε τη 25η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως εξαίρεση; Εκείνη την μέρα, επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Γιατί όμως σύμφωνα με το έθιμο καταναλώνουμε παστό μπακαλιάρο, ένα είδος ψαριού που συναντάμε στο βορειοανατολικό Ατλαντικό;

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι. Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Τι καιρό θα κάνει την 25η Μαρτίου 2022;

Το τελευταίο «κύμα» κακοκαιρίας του Μαρτίου θα κρατήσει πολύ και θα έχει μακρά διάρκεια

Ποιος θα είναι ο καιρός την 25 Μαρτίου 2022; Θα βρέχει και θα έχει κρύο την παρέλαση;

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, επιστρέφει η άνοιξη μιας και τα φαινόμενα φαίνεται να υποχωρούν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και πιο συγκεκριμένα ο καιρός την 25η Μαρτίου 2022 να είναι ηλιόλουστος.

Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ο υδράργυρος θα επανέλθει σε φυσιολογικές τιμές.