Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως
Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 2024;

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως

Πρόκειται για δεσποτική εορτή, η οποία έχει τις ρίζες της στην Παλαιστίνη, όταν την πρώτη Κυριακή μετά την 6η Μαρτίου εορταζόταν η ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή για τον Χριστιανισμό μας.

Είναι κινητή γιορτή και για αυτό το λόγο κάθε χρόνο είναι σε διαφορετική ημερομηνία.

Δες ποια είναι η σημασία της ημέρας και πότε είναι της Σταυροπροσκυνήσεως 2024. Μάθε τι τρώμε εκείνη την σημαντική μέρα.

Η Κυριακή ονομάζεται και μεσονηστίσιμη γιατί βρίσκεται δηλαδή στην μέση της σαρανταήμερης νηστείας.

Οι χριστιανοί εκείνη την ημέρα προσκυνούν τον σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα. Για αυτό ονομάστηκε της Σταυροπροσκυνήσεως.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής θείας λειτουργίας ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στα πλαίσια του πόνου αλλά της νίκης και της χαράς.

Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 2024 είναι στις 7 Απριλίου 2024.

Τι τρώμε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως; Η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως βρίσκεται πάντα μέσα στη Σαρακοστή. Επομένως είναι μια μέρα όπου συνεχίζεται η νηστεία. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Οι πιστοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λάδι. Επιτρέπεται το λάδι έτσι ώστε να πάρουν δυνάμεις για να μπορέσουν να κρατήσουν την νηστεία τους όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.