Τριών Ιεραρχών 2025: Είναι αργία;

Τι θα γίνει των Τριών Ιεραρχών – Ποιοι δεν θα πάνε στις δουλειές τους

Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους!

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός

Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας.

Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

Οι τρεις Ιεράρχες – ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος – θεωρήθηκαν σύμβολα της Αγίας Τριάδας και πρότυπα για τη σύνθεση του ελληνικού φιλοσοφικού στοχασμού με τη χριστιανική θεολογία.

Ο εορτασμός τους επίσης αποτέλεσε μια προσπάθεια να κατευναστούν διαμάχες για το ποιος από τους τρεις είχε μεγαλύτερη σημασία στην Εκκλησία. Η εορτή αυτή είναι ένα σημαντικό κομμάτι της εκκλησιαστικής παράδοσης, που αναδεικνύει τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του δόγματος και της θεολογίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και στην Εύβοια. Θα κάνουν μάθημα μία με δύο ώρες και οι υπόλοιπες ώρες είναι αφιερωμένες σε ειδική εκδήλωση για τους τρεις ιεράρχες. Σε άλλα διδακτήρια της Εύβοιας θα κόψουν και βασιλόπιτα.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.

Ανήμερα της ημέρας εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις 30 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα μπορούν να έχουν διάρκεια έως και δύο διδακτικές ώρες.

Το άλλο παράλογο τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι παρόλο που τα σχολεία ήταν ανοιχτά, το ίδιο δεν ίσχυε για τα φροντιστήρια.

Αυτό άλλαξε από το 2024. Των τριών ιεραρχών θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν είναι υποχρεωτική αργία για φροντιστήρια αγγλικών και μέσης εκπαίδευσης.

Πότε καταργήθηκε η αργία των τριών ιεραρχών;

Θυμίζεται ότι για τα σχολεία είχε πάψει να θεωρείται αργία από το 2020 και τα μαθήματα πραγματοποιούνται κανονικά την 30η Ιανουαρίου.

Ουσιαστικά η υπογραφή της απόφασης για κατάργηση και στα φροντιστήρια το 2024, “διώχνει” την αργία από την εκπαίδευση.