Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Δες τι τρομακτικό έκαναν σε Φθιώτιδα και Βοιωτία για να οικονομήσουν

Δύο περιπτώσεις με θύματα συμπολίτες μας προκειμένου να τους αρπάξουν τα χρήματα.

Το τρομακτικό γεγονός έγινε σε Φθιώτιδα και Βοιωτία με θύματα ηλικιωμένους. Μάλιστα σε μία από τις περιπτώσεις ασκήθηκε και βία. Στην πρώτη περίπτωση μπήκαν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου και αφού τον χτύπησαν, του πήραν το πορτοφόλι του.

Το περιστατικό όπως μαθαίνουμε από την αστυνομία, έγινε πριν περίπου έναν χρόνο. Κατάφεραν ωστόσο οι αστυνομικοί χάριν στην έρευνα να φτάσουν στα ίχνη των δραστών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψαν τα στοιχεία ταυτότητας των δύο δραστών. Πρόκειται για έναν 19χρονο και μία 24χρονη, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για διάπραξη ληστείας.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω εισήλθαν σε χώρο ιδιοκτησίας 71χρονου ημεδαπού, όπου με τη χρήση σωματικής βίας, απέσπασαν πορτοφόλι από την τσέπη του παντελονιού του, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή.

Στο πλαίσιο κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας, κατάφεραν στις 11-05-2020 το πρωί, να φτάσουν στα ίχνη του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ο τρομακτικός έμπορος που είχε γίνει φόβος και τρόμος των ηλικιωμένων

Βρέθηκε ένας νεκρός άντρας έξω από τη Χαλκίδα

Δες τι τρομακτικό έκαναν σε Βοιωτία και Φθιώτιδα και πως έφθασαν στα ίχνη τους

Ο δράστης νόμιζε ότι είχε κρυφτεί καλά αλλά οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν σε σκεπή οικίας περιοχής της Λαμίας.

Σε βάρος του εκκρεμούσε το από 10-09-2019 Ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Λαμίας, για διάπραξη ληστείας σε βάρος ηλικιωμένου, η οποία διαπράχθηκε τον Μάιο του 2019. Επιπλέον, σε βάρος του εκκρεμούσε έγγραφο της Στρατολογικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας, για ανυποταξία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως και διατάχθηκε η φυλάκισή του σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.

Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας.

Δες τι τρομακτικό έκαναν σε Βοιωτία και Φθιώτιδα και πως κατάφεραν να κλέψουν χρήματα

Η δεύτερη  περίπτωση έγινε στην Βοιωτία όπου χωρίς βία αλλά με την μέθοδο της απασχόλησης, κατάφερε να πάρει χρήματα που είχε ο άτυχος άντρας στην ντουλάπα του.

Δεν χρειάστηκε να ψάξουν και πολύ οι αστυνομικοί μιας και ο δράστης είχε συλληφθεί πρόσφατα για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Το έπαιζε είτε δημοτικός υπάλληλος, είτε μανάβης. Αυτό που ήθελε, ήταν μια ευκαιρία να εισβάλει στο σπίτι των θυμάτων του.

Πάντα πλησίαζε έξω από τα σπίτια με τσάντες από φρούτα στα χέρια. Το έπαιζε ευγενικός και προσφέρονταν στον ηλικιωμένο να μπει στο σπίτι για να τον βοηθήσει με τις τσάντες και για να μην κουράζεται. Αφού κατάφερνε να μπει στο σπίτι των θυμάτων του, τους ζητούσε ένα ποτήρι νερό.

Διάβασε στο ρεπορτάζ τι τρομακτικό έκαναν σε Φθιώτιδα και Βοιωτία για να αρπάξουν χρήματα από τα θύματα τους (πηγή φωτογραφίας: giphy.com)
Διάβασε στο ρεπορτάζ τι τρομακτικό έκαναν σε Φθιώτιδα και Βοιωτία για να αρπάξουν χρήματα από τα θύματα τους (πηγή φωτογραφίας: giphy.com)

Δες τι τρομακτικό έκαναν σε Βοιωτία και Φθιώτιδα: Το κόλπο με το νερό

Όσο ο ηλικιωμένος πήγαινε στην κουζίνα για να φέρει το ποτήρι και να τον δροσίσει, ο δράστης έβρισκε τον τρόπο και άρπαζε τα χρήματα. Από την εμπειρία του, ήξερε που θα υπάρχουν κρυμμένα τα χρήματα.

Πήγαινε στην ντουλάπα και αφού τα έβρισκε, τα έβαζε στην τσέπη. Δεν εξαφανίζονταν αμέσως αλλά περίμενε μέχρι να ολοκληρώσει την κουβέντα.

Αφού τελείωνε την συζήτηση, ευχαριστούσε το θύμα του και εξαφανίζονταν.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι

Οδηγίες έχει εκδώσει η αστυνομία, προκειμένου να προφυλαχθούν οι ηλικιωμένοι από τους δράστες που τους πλησιάζουν για να τους αρπάξουν τα χρήματα. Τις συμβουλές τις αντλήσαμε από το astynomia.gr.

Οι δράστες χρησιμοποιούν συνήθως την εξής μεθοδολογία:

Απάτη με το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος

  • Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως τέκνο τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού.

 

  • Επιπλέον ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

 

  • Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

 

  • Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στην οικία τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, πλησίον της οικίας.

 

  • Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Απάτη με τη μέθοδο προσέγγισης εκ μέρους συγγενικού προσώπου (κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων)

Οι δράστες επιλέγουν κυρίως ηλικιωμένους ανθρώπους, για τους οποίους πληροφορούνται με οποιανδήποτε τρόπο τα στοιχεία ταυτότητας τόσο των ιδίων, όσο και προσφιλών συγγενικών τους προσώπων, συνήθως των παιδιών ή των εγγονιών τους.

  • Τους προσεγγίζουν «δήθεν» ως απεσταλμένοι των συγγενών τους και με το πρόσχημα άμεσης και επείγουσας ανάγκης χρημάτων, επιδιώκουν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Η προσέγγιση συνήθως γίνεται κατά την έξοδο ή λίγο πριν την είσοδο στην κατοικία τους, έξω από Τράπεζες ή εμπορικά καταστήματα κ.λπ.

 

  • Οι τεχνικές, που χρησιμοποιούν οι δράστες για να πείσουν τους ηλικιωμένους να τους δώσουν τα χρήματα για λογαριασμό των οικείων τους, είναι ο αιφνιδιασμός και η παρουσίαση μιας αληθοφανούς οικονομικής ανάγκης που πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς αναβολή.
  • Οι λόγοι που επικαλούνται οι δράστες για να αποσπάσουν χρήματα είναι συνήθως η εξόφληση ενός χρέους, η πληρωμή ασφαλιστηρίων συμβολαίων, η αγορά ηλεκτρικών συσκευών, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.λπ., για λογαριασμό «δήθεν» συγγενικών προσώπων.
    Τα χρηματικά ποσά, που ζητούν οι δράστες κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετές χιλιάδες Ευρώ, ποσά τα οποία μεταβάλλονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη δεκτικότητα και ευπιστία των ηλικιωμένων.

 

Διαβάστε ακόμα