Τι
Τι

Γιορτή 25η Μαρτίου 2024: Τι τρώμε

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την ημέρα της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης

Τι
25η Μαρτίου: Τι τρώμε

Η 25 Μαρτίου είναι μια διπλή γιορτή που ενώνει όλους τους Έλληνες και τονώνει το αίσθημα πατριωτισμού και της πίστης τους, ενώ σηματοδοτεί στις καρδιές μας πως το Πάσχα πλησιάζει.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για «ενδυνάμωση».

Τι τρώμε τη 25η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως εξαίρεση;

Εκείνη την μέρα, επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Γιατί όμως σύμφωνα με το έθιμο καταναλώνουμε μπακαλιάρο σκορδαλιά, ένα είδος ψαριού που συναντάμε στο βορειοανατολικό Ατλαντικό; Μπακαλιάρο σκορδαλιά τρώμε την 25 Μαρτίου και όχι την 28 Οκτωβρίου.

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.