Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Πότε τελικά τρώμε αυτό το παραδοσιακό φαγητό μιας και στο μυαλό πολλών, το τραπέζι της Εθνικής Γιορτής της 28ης Οκτωβρίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με μπακαλιάρο-σκορδαλιά.
Πρόκειται για παραδοσιακή συνταγή με τραγανό κουρκούτι που απολαμβάνει όλη η οικογένεια ακόμα και την 28η Οκτωβρίου.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Tι τρώμε στις 28 Oκτωβρίου
Πολλοί επιλέγουν να φάνε μπακαλιάρο σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου. Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του στις 25 Μαρτίου γιατί στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία επιτρέπει να φάμε αποκλειστικά ψάρι.
Τι τρώμε όμως την 28η Οκτωβρίου; Δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την 28 Οκτωβρίου, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία. Θα πρέπει να ξέρετε ότι την 28η Οκτωβρίου δεν υπάρχει κάποιο παραδοσιακό έδεσμα για τη συγκεκριμένη μέρα…
Πότε τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά;
Η 25η Μαρτίου είναι μια διπλή γιορτή που ενώνει όλους τους Έλληνες και τονώνει το αίσθημα πατριωτισμού και της πίστης τους.
Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για «ενδυνάμωση».
Τι τρώμε τη 25η Μαρτίου που έχει καθιερωθεί ως εξαίρεση;
Εκείνη την μέρα, επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Γιατί όμως σύμφωνα με το έθιμο καταναλώνουμε παστό μπακαλιάρο, ένα είδος ψαριού που συναντάμε στο βορειοανατολικό Ατλαντικό;
Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.
Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.
Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.