Αίτηση
Αίτηση

Προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ 2024: Πως κάνεις αίτηση;

Δείτε πως θα κάνετε την αίτηση για προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ – Ποια τα βήματα

Δείτε πως θα κάνετε την αίτηση για προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ - Ποια τα βήματα
Προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ αίτηση 2024

Τι είναι ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ; Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση και ποιο θα είναι το ποσό;

Ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ υποστηρίζει, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Υπάρχει η πλατφόρμα του προσωπικού βοηθού ΑΜΕΑ για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου. Θα κάνετε αίτηση για προσωπικό βοηθό ΑΜΕΑ και θα πάρετε και αμοιβή αλλά και ασφάλιση από τον ΟΠΕΚΑ.

Όσοι θέλουν να γίνουν προσωπικοί βοηθοί ΑΜΕΑ, θα πρέπει να υποβάλλουν ψηφιακά την αίτηση τους μέσω του gov.gr. (https://prosopikosvoithos.gov.gr/)

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας θα λειτουργεί helpdesk για αναφορά ή επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών, τηλεφωνικώς στους αριθμούς 1555 και 210 7000240, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας.

Στο Μητρώο προσωπικών βοηθών εγγράφονται ενήλικοι έως 67 ετών που επιθυμούν να απασχοληθούν ως προσωπικοί βοηθοί.

Την ίδια ώρα θα γίνει έλεγχος του ποινικού μητρώου των δικαιούχων και θα παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως.

Μετά την ένταξή τους στο μητρώο προσωπικών βοηθών, θα επιλέγονται από τα άτομα με αναπηρία.

Προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ αίτηση: Ποια η διαδικασία για τους δικαιούχους;

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα συνάπτουν ιδιωτικό συμφωνητικό με τους προσωπικούς βοηθούς τους. Η αμοιβή του προσωπικού βοηθού είναι έξι ευρώ μικτά ανά ώρα παροχής προσωπικής βοήθειας.

Στην περίπτωση που ο προσωπικός βοηθός μείνει μαζί με τον δικαιούχο στο σπίτι του και του παρέχει τις υπηρεσίες του θα πάρει 1.200 ευρώ.

Η αμοιβή προσωπικού βοηθού ΑΜΕΑ γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ κάθε μήνα, σε τραπεζικό λογαριασμό μιας και θα δηλώσετε το iban.

Υπενθυμίζεται ότι η α’ φάση του πιλοτικού προγράμματος λειτουργεί ήδη στην Περιφέρεια Αττικής και τα νησιά της συνεχίζοντας να καλύπτει τις αανάγκες ΑμεΑ με τελικό στόχο τους 1.000 ωφελούμενους.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η κλήρωση 1.250 ωφελούμενων του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ» Αφορά άτομα 16 έως 65 ετών, με ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%. Η διαδικασία αξιολόγησης των ωφελούμενων από διεπιστημονική επιτροπή θα ξεκινήσει το Νοέμβριο 2023.

Έχει να κάνει με την β΄ φάση του προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία», για κάθε περιφέρεια της χώρας, πλην της Αττικής.