Χαλκίδα: Γιατί κρεμάνε τα παπούτσια τους πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ;

Δεν ξέρουμε αν καταφέρουμε να σου λύσουμε όλες τις απορίες με αυτό το ρεπορτάζ, όμως θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε γιατί κρεμάνε τα παπούτσια τους στα καλώδια της ΔΕΗ.

Δεν συμβαίνει μόνο στη Χαλκίδα αλλά είναι μία κίνηση που γίνεται σε όλο τον κόσμο. Είναι μία τάση όπου σε όλο τον κόσμο τα παπούτσια δένονται μεταξύ τους με τα κορδόνια τους και τα πετούν ψηλά στα καλώδια του ηλεκτρισμού.

Αυτή η κίνηση έχει το δικό της όνομα. Την λένε shoefiti, μία ιδέα που έχει ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και έχει φτάσει μέχρι και την Εύβοια.

Όπως διαβάζουμε στην mixanitouxronou.gr, η αρχή αυτής της συνήθειας χρονολογείται στη δεκαετία του ΄70. Όμως, κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά γιατί οι κάτοικοι αποφασίζουν να κρεμάσουν τα παπούτσια τους από τα σύρματα.

Γιατί κρεμάνε τα παπούτσια στα καλώδια: Ποια είναι η εξήγηση;

Ο καθένας το κάνει για διαφορετικό λόγο, γι’ αυτό και υπάρχει πολλές διαφορετικές θεωρίες. Για πολλούς τα κρεμασμένα παπούτσια είναι σημάδι της αστικής αποσύνθεσης, της παρακμής και της ερήμωσης μιας περιοχής. Δείχνουν πως το σύστημα της περιοχής δεν λειτουργεί σωστά και καταρρέει.

Είναι ένδειξη ότι η κανονική τάξη και η ηρεμία έχουν ανατραπεί. Τα παπούτσια που φτιάχτηκαν για να μας προστατεύσουν από το έδαφος, κρέμονται από τον ουρανό.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πρώτα παπούτσια κρεμάστηκαν από συμμορίες αγοριών που έκαναν μπούλινγκ σε παιδιά του σχολείου τους. Τα ανάγκαζαν να βγάζουν τα παπούτσια και τους τα πετούσαν πάνω στα καλώδια για να γυρίσουν στο σπίτι ξυπόλυτα. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν έθιμο των στρατιωτών.

Πετούσαν τα άρβυλα μόλις ολοκλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία. Μία άλλη θεωρία είναι ότι τα πετάνε παρθένοι μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ή μαθητές, μετά την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς. Και στις δυο περιπτώσεις είναι σημάδι απελευθέρωσης. Κρεμασμένα παπούτσια και έγκλημα.

Γιατί κρεμάνε τα παπούτσια στα καλώδια: Μπορεί και να μην υπάρχει λόγος

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι μαφιόζοι πετούσαν παπούτσια στα καλώδια, ώστε να «μαρκάρουν» την περιοχή τους. Έτσι, προειδοποιούσαν την αστυνομία να μην πλησιάζει στο έδαφός τους. Είναι σαν μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους εγκληματίες και τις αρχές. Στην Αμερική υποστηρίζουν ότι τα παπούτσια ανήκουν σε πρώην μέλη της σπείρας που δολοφονήθηκαν σε εκείνον τον δρόμο. Πολλές φορές τα παπούτσια είναι λερωμένα με αίμα. Είναι ένας τρόπος για να τους θυμούνται.

Είναι φόρος τιμής στους νεκρούς. Λέγεται πως όταν το πνεύμα του νεκρού επιστρέψει, θα περπατήσει στο ύψος των καλωδίων και όχι στον δρόμο, γιατί είναι πιο κοντά στον ουρανό. Για άλλους σημαίνει ότι στην περιοχή μπορεί κάποιος να βρει εύκολα ναρκωτικές ουσίες και ότι εκεί δρουν συμμορίες. Το 2003 ο πρώην δήμαρχος του Λος Άντζελες Τζέιμς Χάιν, ανέφερε ότι έχει δεχτεί δεκάδες μηνύματα από κατοίκους του Λος Άντζελες που φοβόντουσαν για τη ζωή τους.

Ο δήμαρχος έδωσε εντολή να αφαιρεθούν όλα τα παπούτσια από τα καλώδια της περιοχής. Όμως, πολλοί υποστήριξαν ότι ήταν ένας αστικός μύθος, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Το πέταγμα των παπουτσιών στα καλώδια είναι και ένας τρόπος των περαστικών να αφήσουν το σημάδι τους στην περιοχή. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το γκράφιτι. Κάποιοι το κάνουν όταν φεύγουν από μια περιοχή ή σταματούν να εργάζονται σε κοντινό μαγαζί.

Πιστεύουν ότι έτσι θα διατηρήσουν τις εμπειρίες που έζησαν εκεί στη μνήμη τους. Επίσης, μια καλή εξήγηση είναι ότι πολλοί το κάνουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Απλώς αντιγράφουν κάτι που είδαν….

Δείτε φωτογραφίες με παπούτσια που κρεμάνε στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα μας λένε ότι παλιότερα ήταν όλα τα σύρματα τίγκα. Γεμάτα αθλητικά. Τώρα έχουν μείνει δυο-τρία ζευγάρια. Μοιάζουν παλιά και πολυχρησιμοποιημένα.
Στη Χαλκίδα μας λένε ότι παλιότερα ήταν όλα τα σύρματα τίγκα. Γεμάτα αθλητικά. Τώρα έχουν μείνει δυο-τρία ζευγάρια. Μοιάζουν παλιά και πολυχρησιμοποιημένα.
Δεκάδες άρθρα έχουν δημοσιευτεί με θέμα το shoefiti ενώ έχει γυριστεί και ένα ντοκιμαντέρ όπου πολίτες από διαφορετικά μέρη δίνουν τη δική τους εξήγηση ή μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες γύρω από την τάση αυτή.
Δεκάδες άρθρα έχουν δημοσιευτεί με θέμα το shoefiti ενώ έχει γυριστεί και ένα ντοκιμαντέρ όπου πολίτες από διαφορετικά μέρη δίνουν τη δική τους εξήγηση ή μοιράζονται τις δικές τους εμπειρίες γύρω από την τάση αυτή.

Δείτε και άλλα νέα της Εύβοιας

Θα δακρύσεις αν δεις τι έκανε ένα σχολείο στην Εύβοια

Δες τι απίστευτο κρύβει το κινητό σου τηλέφωνο στο σπίτι σου

Ένας τέλειος γάμος στην Εύβοια! Δείτε τι καταπληκτικό έκαναν…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις και τα νέα από την Εύβοια με διαφορετική ματιά στο Newse.gr