Χάπια ιωδίου αγορά: Γιατί τρέχουν να τα προμηθευτούν;

Τις τελευταίες ημέρες ακόμα και στην χώρα μας, επικρατεί ένας πανικός με τα χάπια ιωδίου.

Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι. Αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, τονίζουν ότι, λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία.

Οι φαρμακοποιοί συστήνουν ψυχραιμία στους καταναλωτές. Τι είναι τα χάπια ιωδίου και ποιες τροφές έχουν ιώδιο τελικά.

Πολλοί καταναλωτές όταν έχουν έλλειψη ιωδίου είναι διαρκώς κουρασμένοι και το δέρμα τους είναι ξηρό. Επίσης τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα και να δημιουργηθούν γραμμές.

Οι Ευρωπαίοι αδειάζουν τα φαρμακεία από χάπια ιωδίου

Οι επιθέσεις στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται στη Ζαπορίζια, έχει φέρει υστερία στους Ευρωπαίους.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, δημιουργήθηκε την δεκαετία του 90 και είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Διαθέτει αρκετούς αντιδραστήρες που παράγουν αρκετή ενέργεια για περίπου τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η επίθεση του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη, εν μέσω πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία ξύπνησε μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.

Σε περίπτωση δηλαδή που συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. (Patrick Federi – Unsplash)

Πολύς κόσμος φοβάται για ένα πυρηνικό ατύχημα και αρκετοί πηγαίνουν να αγοράσουν χάπια ιωδίου. Ο φόβος για πυρηνικό πόλεμο έχει φέρει αύξηση στις πωλήσεις των συγκεκριμένων χαπιών όχι μόνο στις χώρες που είναι δίπλα στην Ουκρανία αλλά και στην Ελλάδα.

Τα χάπια ιωδίου έχουν τιμή χαμηλή και είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχεία. Το σώμα μας χρειάζεται ιώδιο αλλά δεν μπορεί εύκολα να παράγει.

Χάπια ιωδίου τιμή: Η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου κυμαίνεται από 15 έως 30 ευρώ και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.

Σε περίπτωση δηλαδή που συμβεί ένα πυρηνικό ατύχημα, το ραδιενεργό ιώδιο προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς.

Εάν όμως αμέσως μετά, λάβει κανείς τα χάπια ιωδίου, το σταθερό ιώδιο δεσμεύεται αυτομάτως από τον θυρεοειδή παρεμποδίζοντας τη δέσμευση του αντίστοιχου ραδιενεργού.

Η λήψη του χαπιού ιωδίου θα πρέπει να γίνει με την καθοδήγηση γιατρού ή φαρμακοποιού ενώ αν το λαμβάνεται για πολλές μέρες μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές παρενέργειες. Οι φαρμακοποιοί συνιστούν ψυχραιμία.

Που βρίσκεται το ιώδιο;

Οι κύρια πηγή ιωδίου είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά. Όταν δεν υπάρχει ιώδιο, υπάρχει ο κίνδυνος για υποθυρεοειδισμό.

Οι κορυφαίες τροφές με ιώδιο είναι το τυρί, το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, το γιαούρτι, το παγωτό, τα ψάρια του αλμυρού νερού, τα φύκια θαλάσσης, τα οστρακοειδή, το γάλα και η σάλτσα σόγιας.