Πότε ξεκινά ο δακτύλιος το 2023;

ξεκινα δακτυλιοσ 2023

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για να ξεκινήσει και πάλι ο δακτύλιος για την πρωτεύουσα.

Ο δακτύλιος για το κέντρο της Αθήνας πάει διακοπές τους καλοκαιρινούς μήνες και επιστρέφει το Φθινόπωρο. Δείτε ποιες ώρες και ημέρες υπάρχει δακτύλιος.

Το μέτρο αφορά τον μικρό δακτύλιο που σχηματίζεται από τις εξής οδούς: Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Λ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλ. Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.

Ώρες εφαρμογής του δακτυλίου

Οι ώρες και ημέρες εφαρμογής του δακτυλίου είναι από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη 7 το πρωί μέχρι 8 το βράδυ και την Παρασκευή 7 το πρωί μέχρι 3 το μεσημέρι.

Ο δακτύλιος της Αθήνας είναι ένα μέτρο για τη μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας.

Εισήχθη για πρώτη φορά το 2004 και ισχύει από τις 7:00 π.μ. έως τις 20:00 μ.μ., Δευτέρα έως Παρασκευή.

Τα οχήματα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε μονό αριθμό επιτρέπονται να εισέλθουν στο κέντρο της Αθήνας τις μονές ημέρες του μήνα και τα οχήματα με αριθμό κυκλοφορίας που τελειώνει σε ζυγό αριθμό επιτρέπονται να εισέλθουν στο κέντρο της Αθήνας τις ζυγές ημέρες του μήνα.

Ο δακτύλιος ισχύει για όλα τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών αυτοκινήτων, των φορτηγών, των λεωφορείων και των ταξί.

Εξαιρέσεις του δακτυλίου

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από τον δακτύλιο, όπως τα οχήματα που μεταφέρουν άτομα με αναπηρία, τα οχήματα που χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς σκοπούς και τα οχήματα που ανήκουν σε κατοίκους του κέντρου της Αθήνας.

Ο δακτύλιος έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικός στη μείωση της κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, ο δακτύλιος έχει μειώσει την κυκλοφορία κατά 15%.

Ο δακτύλιος έχει επίσης βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στο κέντρο της Αθήνας.

Ο δακτύλιος έχει επικριθεί από ορισμένους ως ένα μέτρο που δυσκολεύει την πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι ο δακτύλιος είναι απαραίτητος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας.

Πότε σταμάτησε ο δακτύλιος 2023

Το μέτρο της κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας ίσχυε μέχρι τις 21 Ιουλίου 2023. Μέσα Ιουλίου 2023, σταμάτησε ο δακτύλιος.

Πότε ξεκινά ο δακτύλιος 2023

Για την ώρα, δεν έχει ανακοινωθεί για το πότε ξεκινά ο δακτύλιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι ξεκίνησε την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022.

Για το 2023, ακούγεται ότι ίσως ξεκινήσει την ίδια χρονική περίοδο. Αν γίνει αυτό, αναμένεται να ξεκινήσει την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023.

Βέβαια δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση μέχρι αυτή την ώρα. Θυμίζουμε πως ο Δακτύλιος το 2021 είχε γίνει στις 25 Οκτωβρίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Οκτώβριος φιγουράρει ως ο επικρατέστερος μήνας προκειμένου να επανέλθει το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Δακτύλιος: Το πρόστιμο

Οι παραβάτες των περιοριστικών αυτών μέτρων, τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ, (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 31 του ν. 3904/2010 (Α΄218).