Εξοικονομώ 2023: Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα;

εξοικονομω 2023, αποτελεσματα

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2023.

Το εξοικονομώ θα δέχεται αιτήσεις μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου 2023, ενώ το ίδιο διάστημα θα λειτουργεί και το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης που θα δίνει συμβουλές στους δικαιούχους.

Το εξοικονομώ έχει συνολικό προϋπολογισμό στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία διατίθενται 60 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Οι δικαιούχοι για το νέο εξοικονομώ 2023 θα είναι πάνω από 20.000, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Ποιες κατοικίες μπαίνουν στο Εξοικονομώ 2023;

Για κάθε κατοικία που θα επιλεγεί προς ένταξη στο πρόγραμμα θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνει αναβάθμιση έστω σε τρεις ενεργειακές κατηγορίες, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Οι κατοικίες θα πρέπει να είναι νόμιμες, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες και να μην νοικιάζονται με προγράμματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Παράλληλα θα πρέπει να έχουν καταταχθεί βάσει του πρώτου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Αφού δοθεί το πρώτο “πράσινο φως” και κριθεί «Καταρχήν Επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και υποβολή στο Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Τι μπορείτε να κάνετε με το πρόγραμμα εξοικονομώ;

Με το εξοικονομώ μπορείτε στο σπίτι σας να κάνετε αντικατάσταση κουφωμάτων, να τοποθετήσετε ή να κάνετε αναβάθμιση θερμομόνωσης ή θέρμανσης και ψύξης.

Μπορείτε να βάλετε σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος με το εξοικονομώ 2023 μπορείτε να εγκαταστήσετε έξυπνο σύστημα διαχείρισης, το γνωστό σε όλους μας smart home.

Το Smart home μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης ή ψύξης, του απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης ή και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση για το εξοικονομώ 2023 και πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα;

Μπορούν να κάνουν αίτηση για το εξοικονομώ 2023 όσοι έχουν την πλήρη κυριότητα, ή επικαρπία ή ψιλή κυριότητα για την κατοικία που θα κάνουν την αίτηση.

Μόνο μία αίτηση μπορεί να γίνει και δεν μπορούν να συμμετέχουν σε άλλα προγράμματα του εξοικονομώ. Τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν το Φθινόπωρο.