Πότε θα γίνει η κλήρωση δικαστικών αντιπροσώπων 2023;

κληρωση δικαστικων αντιπροσωπων

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για την εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου και αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οι οποίοι και καθορίζουν την ομαλή διεξαγωγή της.

Στο ρεπορτάζ θα δείτε πώς διορίζονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι για τις εκλογές 2023.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα βρίσκονται στο σχολείο που θα πάτε να ψηφίσετε.

Οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των Εφετείων και των Εισαγγελιών Εφετών της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης και των Διοικητικών Εφετείων αποστέλλουν στον Άρειο Πάγο τους ονομαστικούς καταλόγους των δικαστικών λειτουργών της υπηρεσίας τους.

Οι δικαστικοί λειτουργοί δικαιούνται να διοριστούν ως έφοροι για την ελληνική επικράτεια και στους οποίους θα αναγράφεται υποχρεωτικά η εκλογική περιφέρεια από την οποία κατάγονται.

Έτσι αποστέλλονται οι ονομαστικοί κατάλογοι των μελών τους, που κατά τον νόμο διορίζονται αντιπρόσωποι δικαστικής αρχής.

Θα πρέπει να ξέρετε ότι δικαστικοί αντιπρόσωποι δεν μπορούν να γίνουν όσοι είναι πάνω από 67 χρόνων, έχουν στερηθεί το δικαίωμα ψήφου και όσοι είναι υποψήφιοι βουλευτές.

Οι αιτήσεις των δικηγόρων για διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής σε όλη την επικράτεια είχαν προθεσμία μέχρι και τις 5 Μαΐου.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι αιτήσεις προτίμησης ή εξαίρεσης των υποψήφιων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής γίνονται για τους δικηγορικούς και συμβολαιογραφικούς συλλόγους, μέσω των αντίστοιχων ηλεκτρονικών συστημάτων αυτών.

Εξαίρεση η προτίμηση για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς και τους υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων, γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αιτήσεων του Αρείου Πάγου.

Οι δικηγόροι, οι ασκούμενοι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι έχουν υποβάλει τις αιτήσεις προτίμησης με ηλεκτρονικό τρόπο και θα ενημερωθούν από τους συλλόγους τους για την έναρξη της διαδικασίας.

Τέλος λίγες μέρες πριν τις εκλογές θα γίνει και η κλήρωση των δικαστικών αντιπρόσωπων αλλά και για τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής.

Πολλοί ρωτούν αν θα είναι οι ίδιοι δικαστικοί αντιπρόσωποι και στις δεύτερες εκλογές του 2023. Σύμφωνα με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι τέτοιο ισχύει και δεν επέρχονται αλλαγές στις δεύτερες κάλπες.