Μηχανογραφικό πλατφόρμα 2022: Πότε πρέπει να το κάνουμε;

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έδωσαν πανελλήνιες με το μηχανογραφικό

Στην περίοδο συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου μπήκαν και επισήμως χιλιάδες υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια της χώρας, μετά και την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών εξετάσεων. Με δεδομένη τη φετινή διαμόρφωση διαφορετικών συντελεστών των μαθημάτων βαρύτητας από τα ίδια τα τμήματα των ΑΕΙ και κατά συνέπεια τη διαμόρφωση διαφορετικών βαθμολογικών δεδομένων, η συμπλήρωση των Μηχανογραφικών Δελτίων μπορεί να αποδειχθεί μια περίπλοκη διαδικασία που φέρνει μαζί της παγίδες αλλά και ευκαιρίες.

Δεν ήταν δύσκολη η διαδικασία για να αποκτήσετε κωδικούς για να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό. Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022 μπορούσαν να απευθύνονται στο Λύκειό τους (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) ώστε να υποβάλλουν Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) ή και Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ).

Για παράδειγμα αν ήταν μαθητές του 2ου λυκείου Αθηνών θα έπρεπε να πάνε εκεί για να πάρουν τον κωδικό τους.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022 μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους
Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2022 μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους- φωτογραφία αρχείου unsplash

Η διαδικασία για τον προσωπικό κωδικό των υποψηφίων των Πανελληνίων ήταν ενεργή μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 ώστε να υποβάλλουν το Μηχανογραφικό Δελτίο τους.

Στις ίδιες ημερομηνίες μπορούσαν να απευθύνονται στο Λύκειο τους και οι φετινοί τελειόφοιτοι, που δεν είχαν υποβάλει αίτηση δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022, προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Όσοι υποψήφιοι δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν password, μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους, είτε τις προγραμματισμένες μέρες εφημερίας είτε στις 2 επιπλέον μέρες που θα λειτουργήσουν τα Λύκεια εντός Ιουλίου. Μπορούν επίσης να ορίσουν νέο password μέσα από την εφαρμογή του ΜΔ με την επιλογή «Υπενθύμιση κωδικού ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Σημειώνεται ότι ο υποψήφιος για το παράλληλο μηχανογραφικό δεν έχει περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2022. Λεπτομέρειες για την διαδικασία εγγραφής και οι ημερομηνίες εγγραφών θα ανακοινωθούν σε λίγες μέρες.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες για την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου και Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου έτους 2022 θα ολοκληρωθούν περίπου στα μέσα Ιουλίου.

134 είναι οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα ΙΕΚ από το έτος κατάρτισης 2022-2023, αυξημένες κατά 31 σε σύγκριση με τις 103 ειδικότητες που λειτουργούν κατά το τρέχον έτος κατάρτισης 2021-2022.

100 περίπου ειδικότητες εντάσσονται για το έτος κατάρτισης 2022-2023 που θα προσφέρουν δημόσια ΙΕΚ όλων των Υπουργείων, έναντι 42 ειδικοτήτων που προσφέρονται κατά το τρέχον έτος.

16.514 θέσεις θα είναι πλέον προσβάσιμες μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, έναντι 8.077 διατιθέμενων θέσεων κατά το τρέχον έτος κατάρτισης. Την ίδια ώρα οι διατιθέμενες θέσεις του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου αυξάνονται σε 14.180 από 6.105 και τα τμήματα στα δημόσια ΙΕΚ αυξάνονται σε 710 από 407.

Για την είσοδο σας στην εφαρμογή, θα χρησιμοποιήσετε τον 7-ψήφιο κωδικό της Σχολικής σας Μονάδας, καθώς και τον κωδικό ασφαλείας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Σε περίπτωση απώλειας του κωδικού ασφαλείας σας, θα πρέπει ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας να αποστείλει ηλεκτρονικό αίτημα για επανέκδοση του κωδικού στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. Αμέσως μετά την επιτυχή είσοδό σας, μπορείτε να τροποποιήσετε τον κωδικό ασφαλείας της σχολικής σας μονάδας μέσω της επιλογής «Αλλαγή Κωδικού Ασφαλείας».

Επισημαίνεται ότι εμφανίζονται σε μια λίστα όλοι οι τελειόφοιτοι του σχολείου σας, καθώς και όσοι απόφοιτοι υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δεν εμφανίζονται οι υποψήφιοι με την κατηγορία 10% που μπορούν εύκολα να προστεθούν εφόσον προσέλθουν για απόκτηση κωδικού ασφαλείας, όπως περιγράφεται στις οδηγίες χρήσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων οι διαδικασίες για την υποβολή των φετινών Μηχανογραφικών Δελτίων έτους 2022 ξεκίνησαν Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 με την προθεσμία υποβολής τους να λήγει την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022.