Έγινε η ανακοίνωση ΕΒΕ 2022

Ανακοινώθηκε η ΕΒΕ για το 2022

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 ξεκίνησαν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων ενώ, μια μέρα πριν Πέμπτη 2 Ιουνίου ξεκίνησαν για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ήταν τρεις (3) ώρες. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων ήταν κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Πότε θα ανακοινωθεί η ΕΒΕ;
ανακοίνωση ΕΒΕ 2022 Φωτογραφία: Joanna Kosinska

Η γνωστοποίηση βαθμών των πανελληνίων εξετάσεων 2022 και φέτος έγινε μέσω της λήψης γραπτού μηνύματος (SMS) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου του υποψηφίου.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων των Πανελληνίων 2022 στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394. Σε αυτούς θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με την περσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανερχόταν σε 77.415.

Οι βαθμολογίες των Πανελληνίων 2022 για τα ΓΕΛ ανακοινώθηκαν την Τρίτη 28 Ιουνίου βάζοντας έτσι τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές βαρύτητας που αποδίδονται στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ, η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης του.

Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπως εκτιμά το Υπουργείο Παιδείας, καθώς φέτος οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές άλλων Στρατιωτικές και Αστυνομικές, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Πολύ κρίσιμη είναι η ανακοίνωση της ΕΒΕ που προκύπτει ως ποσοστό του μέσου όρου ανά Ομάδα Προσανατολισμού, με συντελεστή που κυμαίνεται από 0,8 έως και 1,2 και έχει οριστεί ξεχωριστά από κάθε τμήμα. Η ΕΒΕ θα καθορίσει και τη δυνατότητα κάθε υποψηφίου να επιλέξει ένα τμήμα ή όχι.

Στο 8,27 διαμορφώθηκε πέρσι η ΕΒΕ για τα πανεπιστήμια στις πανελλήνιες.

9.000 περισσότεροι υποψήφιοι από πρόπερσι, φαίνεται δεν πληρούσαν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να συμπληρώσουν μηχανογραφικό..

Για να ανακοινωθούν οι ΕΒΕ και να ανοίξει η πλατφόρμα του Μηχανογραφικού έπρεπε να γίνουν γνωστοί όλοι οι βαθμοί συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών μαθημάτων. Με δεδομένο ότι το τελευταίο ειδικό μάθημα εξετάστηκε στις 30 Ιουνίου, η ανακοίνωση δεν έγινε τον Ιούνιο αλλά στις 8 Ιουλίου 2022.

Πέρσι στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν από 8,94 έως 13,40.

Πέρσι στο 2ο πεδίο (θετικών επιστημών) η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν από 9,58 έως 14,38.

Στο 3ο πεδίο (επιστημών υγείας) η ΕΒΕ ήταν στο 9,7. Τέλος στο 4ο πεδίο (οικονομίας – πληροφορικής) η ΕΒΕ ήταν από 8,27 έως 12,41.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοιίνωσε σήμερα, τους πίνακες με τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές/Τμήματα των Πανεπιστημίων. Δηλαδή μια Σχολή/Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής το 80% ή το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Όπως, επίσης, μπορεί να έχει επιλέξει και για το/τα εμπλεκόμενο/-α Ειδικό/-ά Μάθημα/-τα ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Επισημαίνεται ότι μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Εδώ θα τις δείτε (https://www.minedu.gov.gr/news/52787-08-07-22-pinakes-me-tis-elaxistes-vaseis-eisagogis-e-v-e-2022)