Βάσεις: Οι μαθητές των Πανελληνίων μετά την ανακοίνωση των βαθμών πρέπει να μετατρέψουν την βαθμολογία τους σε μόρια
Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας των πανελληνίων έρχεται και η γνωστοποίηση των βάσεων.
Την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2022. Οι υποψήφιοι ανά πάσα στιγμή, μπορούν να μπουν στον ιστότοπο του υπουργείου, markcalc.it.minedu.gov.gr και να υπολογίσουν αμέσως, γρήγορα και εύκολα τα μόρια τους ηλεκτρονικά, και να δουν πως πήγαν σε σύγκριση με τις βάσεις, την περσινή χρονιά.
Η μαθήτρια από την Άνδρο που αρίστευσε στις πανελλαδικές με εξ αποστάσεων μαθήματα
Περήφανη «πρωτιά», κατάφερε να πετύχει η μαθήτρια Ηλιάνα Χώνα από την Άνδρο, συγκεντρώνοντας 19.040 μόρια, βαθμολογία που της δίνει το εισιτήριο να μπει στην πρώτη της επιλογή, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Υπάρχουν 5 κριτήρια που θα κρίνουν την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
Αν και ακόμη είναι νωρίς για οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα, η πορεία των βάσεων 2022 θα εξαρτηθεί από τους παρακάτω παράγοντες που θα σας τους παρουσιάσουμε αναλυτικά. Εκτός από τον αριθμό των εισακτέων, τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό αλλά και από την καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας και για τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα, φαίνεται πως ανεβαίνει ο πήχης για μία σειρά σχολών του μηχανογραφικού.
Το πρώτο πράγμα που θα παίξει ρόλο είναι η δυσκολία των θεμάτων που επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων. Δεν ήταν όλα βατά και υπήρχαν συγκεκριμένα μαθήματα – κλειδιά που είχαν ένα δύσκολο θέμα, προκειμένου να ξεχωρίσουν οι άριστοι.
Παίζει ρόλο για την διαμόρφωση των βάσεων η επίδοση των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Άλλος ένας παράγοντας που θα καθορίσει τις βάσει είναι και οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο στο οποίο υπάρχουν αλλαγές καθώς από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα γίνουν πολλές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Επίσης, όπως και πέρυσι, οι υποψήφιοι θα υποβάλουν και δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει δημόσια ΙΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, των ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής, όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του. Σύμφωνα με τον Νόμο 4777/2021 (Α΄25) ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε κάθε ένα από τα τέσσερα (4) πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό (%) και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Το άθροισμα των συντελεστών αποδίδει το 100%.
Όπως ακούγεται για τις εκτιμήσεις των βάσεων, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που τα γραπτά τους είναι κάτω από την βάση. Μικρός είναι επίσης ο αριθμός των μαθητών που πέτυχαν υψηλή βαθμολογία.
Μεγάλα ποσοστά βαθμολογιών κάτω από τη βάση, που ακολουθούν σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 2021. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη γενική εικόνα των φετινών βαθμολογιών των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ στις Πανελλαδικές.
Στην Ιστορία, ο ένας στους δύο έγραψε κάτω από 10. Στο μάθημα των Λατινικών ήταν κάπως καλύτερα με τους 6 στους 10 να έχουν πάνω από την βάση.
Στη Φυσική το ποσοστό που έγραψε κάτω από τη βάση είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι μιας και πρόκειται για έναν στους δύο. Στο μάθημα των Μαθηματικών σημειώνεται μια μικρή γενική πτώση, με το ποσοστό βαθμολογιών κάτω από τη βάση να διαμορφώνεται στο 34,99%.