Επιστροφή πετρελαίου αγροτών 2022: Πότε ξεκινά;

Επιστροφή πετρελαίου αγροτών 2022
Επιστροφή πετρελαίου αγροτών 2022

Ποια είναι τα σενάρια για την επιστροφή πετρελαίου και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για αυτή την πληρωμή

Είναι μια κίνηση που θα γίνει για πρώτη φορά. Δεν ήταν προγραμματισμένη αλλά η συνεχιζόμενη αύξηση σε όλους τους τομείς λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι η αιτία για να δοθεί η επιστροφή του πετρελαίου στους αγρότες.

Στους λογαριασμούς τους θα δουν τις προσεχείς μέρες οι 300.000 αγρότες την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Στην απόφαση που εξέδωσε το οικονομικό επιτελείο εξειδικεύεται η διαδικασία για τον υπολογισμό, ανά είδος καλλιέργειας και ζωικής παραγωγής, της μέγιστης αναγκαίας ποσότητας πετρελαίου. Για παράδειγμα, όσοι καλλιεργούν βαμβάκι χρειάζονται 30 λίτρα ανά στρέμμα, όσοι καλλιεργούν σκληρό σιτάρι υπολογίζεται ότι χρειάζονται 16 λίτρα, οι καλλιεργητές κηπευτικών 20,5 λίτρα κ.λπ.

Σε λίγες μέρες θα δοθεί η επιστροφή στους αγρότες, του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο κατανάλωσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η επιστροφή του πετρελαίου είναι μια ριζοσπαστική κίνηση και από ότι μαθαίνουμε είναι η πρώτη φορά μετά το 2015 όπου θα δοθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τέλος Αυγούστου προγραμματίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως τονίζεται στην απόφαση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αφορά το 50% αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου και υπολογίζεται εφαρμόζοντας τον συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο.

Για παράδειγμα, για 100 στρέμματα παραγωγής, η μέγιστη ποσότητα πετρελαίου ορίζεται στα 1.600 λίτρα και η επιστροφή ΕΦΚ θα υπολογιστεί στο 50% αυτής της ποσότητας, δηλαδή στα 800 λίτρα. Με συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο, ο συγκεκριμένος παραγωγός θα πάρει ως επιστροφή 328 ευρώ.