Πότε πιστώνεται το αγροτικό πετρέλαιο 2023;

αγροτικο πετρελαιο 2023

Ποια είναι τα σενάρια για την επιστροφή πετρελαίου και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για αυτή την πληρωμή στους αγρότες το 2023;

Είναι μια κίνηση που θα γίνει για δεύτερη φορά. Η συνεχιζόμενη αύξηση σε όλους τους τομείς λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι η αιτία για να δοθεί η επιστροφή του πετρελαίου στους αγρότες.

Ρύθμιση για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωση (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο 2023, πέρασε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πέρσι η το αγροτικό πετρέλαιο 2023 πιστώθηκε τέλη καλοκαιριού. Να σημειωθεί, ότι οι δικαιούχοι, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ, καθώς και οι λοιπές λεπτομέρειες, θα καθοριστούν με ΚΥΑ.

Στην απόφαση που εξέδωσε το οικονομικό επιτελείο εξειδικεύεται η διαδικασία για τον υπολογισμό, ανά είδος καλλιέργειας και ζωικής παραγωγής, της μέγιστης αναγκαίας ποσότητας πετρελαίου.

Για παράδειγμα, όσοι καλλιεργούν βαμβάκι χρειάζονται 30 λίτρα ανά στρέμμα, όσοι καλλιεργούν σκληρό σιτάρι υπολογίζεται ότι χρειάζονται 16 λίτρα, οι καλλιεργητές κηπευτικών 20,5 λίτρα κ.λπ.

Πέρσι το αγροτικό πετρέλαιο πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών στα τέλη Αυγούστου 2022.

Η επιστροφή του πετρελαίου είναι μια ριζοσπαστική κίνηση και από ότι μαθαίνουμε είναι η δεύτερη φορά μετά το 2015 όπου θα δοθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αγροτικό πετρέλαιο 2023 πιστώνεται λίγο μετά τις εκλογές. Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.

Τέλος το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.