Υπολογισμός μορίων 2022: Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για βάσεις και ΕΒΕ;

Δείτε όλες τις απαντήσεις που έχουμε βρει για τις πανελλήνιες και τις βάσεις

Το θέμα είναι ότι φέτος από ότι ακούγεται οι βάσεις 2022 θα βγουν νωρίτερα μιας και το ίδιο έγινε και για τις πανελλήνιες. Νωρίτερα βγαίνουν και οι βαθμοί των πανελληνίων.

Οι βάσεις 2021 ανακοινώθηκαν στο τέλος Αυγούστου βάζοντας τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων της Ελλάδας. Φέτος αναμένεται να βγουν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Έτσι οι βάσεις 2022 θα ανακοινωθούν νωρίτερα μιας και οι πανελλήνιες ξεκίνησαν νωρίτερα.

Πέρσι οι βάσεις 2021 ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 στις 11 το πρωί.

Δείτε όλες τις απαντήσεις που έχουμε βρει για τις πανελλήνιες και τις βάσεις
Θα πέσει η ελάχιστη βάση εισαγωγής και δεν θα είναι τόσο τραγικά τα πράγματα;

Οι υποψήφιοι όπως και πέρσι ενημερώθηκαν, είτε με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο, είτε μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας ή στο Λύκειό τους.

Οι μαθητές των Πανελληνίων μετά την ανακοίνωση των βαθμών πρέπει να υπολογίσουν τα μόρια.

Τα μόρια υπολογίζονται αφού μπουν στον ιστότοπο του υπουργείου, markcalc.it.minedu.gov.gr. Θα δοθεί όπως και πέρσι ανακοίνωση από το υπουργείο όπου τότε μπορούσαν να υπολογίσουν αμέσως, γρήγορα και εύκολα τα μόρια τους ηλεκτρονικά, και να δουν πως πήγαν σε σύγκριση με τις βάσεις, την περσινή χρονιά.

Kάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Δηλαδή μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να υπολογίζεται για πρώτη φόρα. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πιο δύσκολες και μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.

Αναλυτικά, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος, ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, διευκρινίζει το υπουργείο.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πως θα κυμανθούν οι βάσεις το 2022. Η ΕΒΕ είναι υπεύθυνη για το που θα βρεθούν οι βάσεις.

Το πού θα κυμανθούν οι βάσεις κάθε χρόνο εξαρτάται από τέσσερις σημαντικούς παράγοντες και συγκεκριμένα τον «βαθμό δυσκολίας-ευκολίας» που θα κρίνει και τις επιδόσεις των μαθητών. Τον αριθμό των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων και η σχέση ζήτησης-προσφοράς θέσεων.

Τέλος ακούγεται ότι οι φετινές βάσεις αναμένεται να είναι πεσμένες. Συνολικά αναμένεται πτώση των βάσεων για τα ΑΕΙ, η οποία θα καταγραφεί κυρίως στο 4ο πεδίο.