Πότε γιορτάζει η Ευτυχία και ο Ευτύχιος
Πότε γιορτάζει η Ευτυχία και ο Ευτύχιος

Πότε γιορτάζει η Ευτυχία και ο Ευτύχιος το 2024

Πότε γιορτάζει η Ευτυχία και ο Ευτύχιος
Πότε γιορτάζει η Ευτυχία και ο Ευτύχιος

Η Ευτυχία έχει γιορτή το Σάββατο 6 Απριλίου και 24 Αυγούστου 2024.

Ο Ευτύχιος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 512 και έφυγε από την ζωή στις 5 Απριλίου 582. Θεωρείται άγιος στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία μιας και ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γεννήθηκε στο χωριό «Θεία Κώμη» της Φρυγίας. Ο πατέρας του ήταν στρατηγός στο στρατό του Βελισάριου.

Ο Ευτύχιος έγινε μοναχός σε ηλικία 30 ετών.

Στις 24 Δεκεμβρίου του 563 τέλεσε τα δεύτερα εγκαίνια του ναού της Αγίας Σοφίας, μετά τις ζημιές που είχε πάθει στο σεισμό του 558.

Τόλμησε να έρθει σε σύγκρουση και με τον τότε Αυτοκράτορα, εξαιτίας μιας αίρεσης οι οποίοι υποστήριζαν ότι το σώμα του Χριστού δεν μπορούσε να υποστεί καμία φθορά από τη στιγμή που εισήλθε μέσα του ο Λόγος.

Ο Ευτύχιος καταδίκαζε την αίρεση αυτή παρά τις πιέσεις του Αυτοκράτορα. Σαν αποτέλεσμα στρατιώτες τον συνέλαβαν.

Κατόπιν αυτού καθαιρέθηκε από Πατριάρχης και εξορίστηκε, αρχικά στην Πρίγκηπο και κατόπιν στην Αμάσεια του Πόντου.

Αργότερα ο Αυτοκράτορας Ιουστίνος Β’ κάλεσε ξανά στο θρόνο τον Ευτύχιο, ο οποίος επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, έτυχε λαμπρής υποδοχής και ανέλαβε και πάλι τον Οκτώβριο του 577.

Ο Πατριάρχης Ευτύχιος πέθανε την Κυριακή του Θωμά, 5 Απριλίου του έτους 582. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 6 Απριλίου.

Ο Ευτύχης, Ευτύχιος και Ευτυχία, γιορτάζουν και στις 24 Αυγούστου. Τιμούν την μνήμη του Αγίου Ευτυχούς ιερομάρτυρα.

Ένας τέτοιος άνθρωπος που αγαπούσε τον Χριστιανισμό ήταν και ο Άγιος Ευτυχής.

Σαν γνήσιος μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, απέδειξε περίτρανα στη ζωή του ότι είναι πραγματικά άνθρωπος του Θεού. Κήρυξε με ανδρεία το Ευαγγέλιο, γκρέμισε πολλούς ναούς ειδώλων, και κακοπάθησε πολλά χρόνια δέσμιος μέσα στη φυλακή.

Κατόπιν τον έριξαν στη φωτιά και μετά στα πεινασμένα θηρία. Επειδή, όμως, ένα από τα θηρία μίλησε με ανθρώπινη φωνή, αλλά και επειδή στη συνέχεια δεν έπαθε την παραμικρή γρατζουνιά από τα υπόλοιπα μαρτύρια, όλοι εξεπλάγησαν. Εξαιτίας, λοιπόν, αυτών των θαυμάτων, τον άφησαν ελεύθερο να γυρίσει στην πατρίδα του Σεβαστή, όπου ειρηνικά παρέδωσε στον Κύριο το πνεύμα του.

Η μνήμη του Αγίου Ευτύχη, επαναλαμβάνεται και στις 24 Αυγούστου.