Πότε είναι το ψυχοσάββατο της πεντηκοστής 2022;

Η Εκκλησία μας κάθε χρόνο, τιμά τα Ψυχοσάββατα και είναι αφιερωμένα για όλους εκείνους που έχουν φύγει από την ζωή.

Τα δύο ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων και μοίρασμα κολλύβων. Μάλιστα, το έθιμο απαγορεύει και την εργασία.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία, τα ψυχοσάββατα είναι δύο και είναι κινητές γιορτές. Αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία των ψυχοσάββατων 2022 αλλάζει κάθε χρόνο ανάλογα με το πότε πέφτει το Πάσχα. Η ημερομηνία του Πάσχα είναι η βάση για τον υπολογισμό των ψυχοσάββατων.

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2022 ήταν το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου και πολλοί ρωτούν όχι απλά τι είναι αλλά και ποια η σημασιολογία του. Είναι δύο τα ψυχοσάββατα του έτους και θα σας ενημερώσουμε για το πότε πέφτει το επόμενο μιας και το πρώτο εορτάστηκε στις αρχές του έτους.

Πότε είναι τα ψυχοσάββατα το 2022;

Για το έτος 2022 το δεύτερο ψυχοσάββατο πέφτει στις 11 Ιουνίου. Για το λόγο αυτό, αυτή την ημερομηνία θα γίνει το μνημόσυνο των νεκρών και παράλληλα ζητούμε από τον θεό, να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους θανόντες.

Τα Κόλλυβα μοιράζονται στους παρευρισκόμενους που είναι σε μνημόσυνα στην εκκλησία, είτε σε συγγενικά ή φιλικά σπίτια. Το έθιμο προέρχεται από τα παλαιότερα χριστιανικά χρόνια και έχει σχέση με τα δείπνα που έκαναν οι παλιότεροι.