Πως θα γίνουν οι δεύτερες επαναληπτικές εκλογές του 2023;

δευτερεσ εκλογεσ 2023

Το ερώτημα πολλών είναι για το πότε θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές και πως θα είναι η διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, προκηρύχθηκαν και επίσημα οι εκλογές 2023 με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όπου ζήτησε και επίσημα τη διάλυση της Βουλής.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με τη μη αντιπροσωπευόμενη ψήφο (ανάλογα το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής).

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν δεν συγκροτηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 21 Μαΐου, την επομένη, τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, βέβαια μπορεί να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης.

Εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει τότε θα έχουμε τις δεύτερες εκλογές. Τώρα το πότε θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές, υπάρχουν πολλά σενάρια.

Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, οι δεύτερες εκλογές θα έρθουν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου 2023.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες για την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών είναι η 25η Ιουνίου ή η 2 Ιουλίου. Οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν με τον παλιό εκλογικό νόμο.

Εφόσον βγουν τα αποτελέσματα, τότε θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, κινείται κοντά στο 37% θα μπορεί να έχει αυτοδυναμία, σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή. Εφόσον αποσπάσει το 40% της λαϊκής ψήφου, θα λαμβάνει τις επιπρόσθετες 50 έδρες, αριθμό που μέχρι τώρα λάμβανε το πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως του ποσοστού του.

Αν έχει την αυτοδυναμία, θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την νέα κυβέρνηση.

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου κατεβαίνουν όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο στις πρώτες εκλογές αλλά και νέα κόμματα που θα εγκριθούν από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου.

Οι εκλογές του Ιουλίου θα γίνουν με λίστα κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Σε περίπτωση όπου ένα κόμμα στις δεύτερες εκλογές βγάλει έδρα, τότε βουλευτής γίνεται ο πρώτος που έχει τερματίσει στις προηγούμενες εκλογές που ήταν με την απλή αναλογική.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όταν θα έχουμε δεύτερες εκλογές, δεν επηρεάζει τα σχολεία μιας και θα είναι κλειστά για καλοκαίρι 2023.