Πως
Πως

Πάσχα 2024: Συνταγές για εύκολα και αφράτα τσουρέκια

Πως φτιάχνω αφράτα τσουρέκια – Εύκολη συνταγή

Πως
Πως

Τα τσουρέκια είναι το πασχαλινό ψωμί.

Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένομε ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Τα τσουρέκια στην Ελλάδα αποτελούν παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.

Μια πανεύκολη συνταγή για τσουρέκια είναι η παρακάτω. Για την παρασκευή του τσουρεκιού χρειάζεται κατσαρόλα στην οποία ζεσταίνονται τα ακόλουθα υλικά όπως βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, μαχλέπι και μαστίχα.

Στην πανεύκολη αυτή συνταγή για τσουρέκια, τα υλικά πρέπει να δημιουργήσουν ομοιογενές μείγμα. Η θερμοκρασία του μείγματος αυτού δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50°C, καθώς αυτό προκαλεί την καταστροφή της μαγιάς. Το σκεύος απομακρύνεται από την εστία, προστίθενται τα αυγά και τα υλικά ανακατεύονται. Σε επιπλέον κατσαρόλα προστίθεται η μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύονται καλά καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.

Όλα τα παραπάνω μείγματα αδειάζονται σε ένα σκεύος και προστίθεται το αλεύρι. Έπειτα από την ανάμειξη όλων των μειγμάτων ξεκινά το ζύμωμα, είτε με τα χέρια, είτε σε μίξερ με γάντζο. Σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει είτε στα χέρια είτε στα τοιχώματα του μίξερ, ρίχνεται λίγη ποσότητα αλευριού ακόμα.

Για στρογγυλό τσουρέκι η ζύμη πλάθεται σε στρογγυλό σχήμα, τοποθετείται σε λεκάνη και χαράσσεται η εξωτερική επιφάνειά της με μαχαίρι.

Για διπλασιασμό του όγκου της ζύμης του τσουρεκιού χρειάζεται να αφεθεί η ζύμη σε λεκάνη για 3 ώρες.

2η συνταγή για αφράτα τσουρέκια

Υλικά:

1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό (37°C)
25 γρ. νωπή μαγιά
1 ½ κ.γ. ζάχαρη
1 ½ κ.σ. μαχλέπι
1 ½ κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 ½ κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 ½ κιλό αλεύρι για τσουρέκι

Για το άλειμμα:

1 κρόκο αυγού
1 κ.σ. γάλα
1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:

– Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.

– Προσθέτουμε το μαχλέπι, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε.

– Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

– Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.

– Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

– Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.

– Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε ένα μακρύ φυτίλι.

– Πλέκουμε τα 4 φυτίλια σε πλεξούδα.

– Τοποθετούμε την πλεξούδα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

– Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε το τσουρέκι να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.

– Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

– Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και το νερό.

– Αλείφουμε το τσουρέκι με το μείγμα του κρόκου.

– Ψήνουμε το τσουρέκι για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

– Αφήνουμε το τσουρέκι να κρυώσει πριν το κόψουμε.

Τέλος, εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 100 γρ. σταφίδες ή 100 γρ. καρύδια στη ζύμη. Μπορείτε να αρωματίσετε το τσουρέκι με 1 κ.γ. βανίλια ή να ψήσετε το τσουρέκι σε μια φόρμα για κέικ. Το τσουρέκι διατηρείται για 3-4 ημέρες σε αεροστεγές δοχείο.